Producătorii agricoli și reprezentanții Administrației Domeniului Public Oradea cer revenirea asupra măsurii de suspendare a activității piețelor închise, măsură cu aplicare începând de luni și anunțată vineri de secretarul de stat Raed Arafat pentru limitarea numărului de infectări cu Covid-19.
„Vor rămâne pe drumuri!”
Primii afectați, fermierii susțin că închiderea piețelor îi va aduce în pragul falimentului, pentru că nu vor mai avea unde își desface produsele agricole recoltate.
„Oamenii nu o să aibă unde să își vândă marfa. Acum e perioada când orădenii își pun murăturile și își pregătesc stocurile de iarnă. Trec bine gogonelele, varza, conopida, dar și spanacul verde, ceapa, morcovii și pătrunjelul. Dacă se închid piețele, țăranii vor rămâne pe drumuri”, a declarat pentru BIHOREANUL un producător agricol din Piața Rogerius.
Situația este cu atât mai gravă cu cât mulți dintre agricultori trăiesc din piață. „Majoritatea producătorilor agricoli pe care îi știu nu au alt loc de muncă, trăiesc din ce cultivă și vând la piață. Pentru ei nu există altă formă de venit”, a spus agricultorul.
„Cu ce-i mai bun supermarket-ul?”
Potrivit fermierului, închiderea piețelor este inclusiv în dezavantajul cumpărătorilor.
„Majoritatea producătorilor au deja clientela formată, oameni care locuiesc în zonă și vin după legume și fructe proaspete. După închiderea piețelor, aceștia vor trebui să meargă la supermarket-uri, pe care le vor aglomera și mai tare fără să mai vorbim de aglomerația de pe tramvaie sau autobuze”, a declarat fermierul.
Agricultorii sunt cu atât mai supărați cu cât văd această măsură ca o favorizare a marilor comercianți patronați de multinaționale în detrimentul producătorilor locali.
„Eu nu înțeleg, cu ce-i mai bun supermarket-ul? În supermarket nu circulă Covid-ul? Și acolo e spațiu închis, și acolo sunt mulți oameni și acolo cumpărătorii pun mâna pe marfă să vadă dacă e proaspătă și acolo se plătește cash...”, a spus producătorul agricol.
„Își vor cere banii înapoi...”
Și conducerea Administrației Domeniului Public Oradea privește măsura suspendării activității piețelor închise cu îngrijorare.
„Dacă măsura se aplică în forma în care a fost anunțată, va trebui să închidem piețele Rogerius și Decebal, pentru că nu le putem demonta ușile și pereții, și să funcționăm doar cu piața Cetate”, a declarat directorul ADP, Liviu Andrica.
Directorul spune că acest lucru va provoca pierderi considerabile atât producătorilor agricoli cât și societății.
„Oamenii și-au închiriat deja mesele în piețe ca să își poată vinde marfa. Dacă acestea se închid pierd și ei, pentru că nu vor putea să își vândă produsele, pierde și ADP, pentru că agricultorii își vor cere, pe bună dreptate, banii înapoi”, a spus directorul.
Cum, din toamnă până în primăvară, veniturile ADP din piețe susțin activitatea societății acoperind cheltuielile cu întreținerea aquapark-ului Nymphaea, a ștrandului Ioșia și a adăpostului pentru câini, închiderea acestora va da o lovitură gravă bugetului societății.
„Eu sper ca la nivel local să existe o discuție cu membrii Comitetului pentru Situații de Urgență și să se găsească o formulă în care să putem funcționa”, a spus Andrica.
Directorul nu vede viabilă soluția organizării unei piețe de cartier în aer liber.
„Nu există un spațiu unde să poți face asta. Nu poți urca, pe vremea asta, mesele pe platoul de deasupra pieței Rogerius și să le spui oamenilor: «Vindeți aici»”, a spus Andrica.
Cu jalba la București...
Problema suspendării activității piețelor închise a ajuns și în atenția Asociației Firmelor Bihorene. „Din piețele orădene trăiesc peste 2.000 de agenți economici. E vorba de tot atâtea familii care vor rămâne fără mijloace de trai peste noapte”, a declarat directorul AFB, Octavian Dan.
Potrivit acestuia, AFB a făcut demersuri la nivel central prin intermediul Uniunii Generale a Industriașilor, federație la care este afiliată și care are reprezentanți la nivelul fiecărui minister.
„Am cerut ca această măsură să nu se pună în aplicare pentru că va falimenta producătorii agricoli. Autoritățile ar putea să se ceară, de exemplu, eliminarea unui rând de mese sau depărtarea tarabelor decât să închidă piețele. Oricum, dacă mergem și măsurăm în piețe mesele sunt mult mai distanțate decât rafturile în supermarket-uri”, a spus Dan.
La fel, AFB a mai cerut ca în perioada carantinei hypermarket-urile să poată vinde doar produse esențiale pentru a nu face concurență neloială magazinelor de haine sau electrocasnice care ar putea fi închise.
În plus, a mai solicitat sistarea campaniei de actualizare a datelor pentru conturile bancare efectuată la fiecare sfârșit de an de către băncile din România care a dus deja la formarea de cozi în fața sediilor unităților bancare.