Prezent joi seară la lansarea candidaților liberali pentru Primăria și Consiliul Local al comunei Paleu, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a fost întâmpinat cu bannere de un grup de orădeni din Podgoria, îngrijorați că viitorul Inel Rutier Metropolitan de Nord ar putea să traverseze zona unde locuiesc.

„Nu s-a stabilit niciun traseu. Când vom avea datele vă asigur că vor fi prezentate și veți fi consultați”, le-a răspuns Bolojan oamenilor care l-au luat la întrebări.

„Duceți bannerele la sediul partidului”

Circa 40 de persoane, femei și bărbați din cartierul orădean Podgoria, l-au așteptat pe președintele Consiliului Județean și al PNL Bihor atât la sosirea la căminul cultural din Paleu, unde a avut loc prezentarea candidaților liberali, cât și la ieșire, fără ca pe durata desfășurării evenimentului nemulțumiții să fi încercat să pătrundă în clădire ori să fi scandat vreun slogan care să „strice” lansarea.

Oamenii l-au abordat cu aceleași bannere pe care le-au afișat și cu o zi înainte, când au organizat o manifestare în cartier, cu ajutorul candidaților USR la Primăria Oradea și la Consiliul Județean Bihor. ”Salvați Podgoria!”, „Stop drumurilor prin casele oamenilor!”, „Mută Inelul Metropolitan Nord în zona nelocuită!”, scria pe pancarte.

„Vreți să faceți poze cu bannerele sau să vorbiți cu mine? Dacă vreți să vorbiți, lăsați-le jos, duceți-le la sediul partidului care le-a confecționat”, le-a spus Bolojan orădenilor din Podgoria, care nu le-au mai ridicat. „Eu sunt un om civilizat, dar am numai 10 minute, rugămintea este să vă concentrați și să nu vorbiți deodată. Vă stau la dispoziție”, le-a spus el.

Printre case sau nu?

O orădeancă a luat inițiativa afirmând că oamenii din Podgoria se tem că traseul viitorului Inel Rutier Metropolitan de Nord, care va porni din DN 1 Oradea - Cluj, va continua peste dealuri și va ieși spre centura Biharia către DN 19 Oradea - Satu Mare, va trece printre casele lor, acest lucru reieșind, potrivit spuselor ei, dintr-un studiu comandat de CJ Bihor unei firme, care trebuie să realizeze studiul de fezabilitate. „Cunoaștem că există un studiu care indică această variantă și care a și fost depus la CNAIR”, a spus femeia, contrazisă imediat de Bolojan, care a replicat că „nu s-a depus nicio variantă la CNAIR”.

Șeful CJ a afirmat că deocamdată nu se știe pe unde va trece Inelul de Nord, iar SF-ul trebuie făcut pentru a „rezerva” terenurile așa încât pe ele să nu se mai poată construi, în condițiile în care viitoarea șosea este necesară de vreme ce anual primăriile Oradea și Paleu emit anual 1.000 de autorizații de construire pentru zona dealurilor, iar oamenii au nevoie de drumuri.

„El (n.r. – SF-ul) are două rosturi: să blocheze o fâșie de teren pe care să se construiască drumul și să stea la baza obținerii unei cereri de finanțare. Acum suntem în faza de studii. Când vor fi gata, vor fi predate, analizate, apoi avizate”, a spus Bolojan.

„De ce ne-am mutat în Cuca Măcăii?”

Un alt orădean a stăruit, totuși, să afle dacă „ne vor trece TIR-uri prin fața caselor”, spunând că s-a mutat din altă zonă a orașului în Podgoria tocmai pentru a nu fi deranjat de trafic. „Nu pentru asta m-am mutat în Cuca Măcăii”, a zis el, în timp ce alții l-au completat, cerând ca traseul viitoarei șosele să fie dus exclusiv prin intravilanul localității.

„Soluția cât mai depărtată de intravilan nu funcționează, pentru că localitățile și-au extins intravilanul”, a răspuns Bolojan, refuzând să promită că Inelul nu va traversa și zone locuite.

„Acolo (n.r. – în Podgoria) tot terenul se mișcă, veți ajunge cu drumul în râpă, și casele noastre la fel”, a obiectat o femeie. „Nu s-a stabilit niciun traseu. Când vom avea un proiect - deocamdată nu avem - va fi prezentat public. Când vom avea toate datele, vă asigur că vor fi prezentate. Veți fi consultați și dacă se va putea se va ține cont de toate pozițiile”, a răspuns Bolojan, punând capăt discuției.

Ceea ce, bineînțeles, nu i-a făcut pe oameni să fie optimiști, unii declarându-se în continuare îngrijorați de evoluția proiectului viitorului drum. „Pe mine nu m-a convins”, a și spus, de altfel, o femeie.

Prezența locuitorilor din Podgoria în Paleu pentru a discuta cu șeful CJ Bihor a avut loc la o zi după un miting organizat de aceștia în cartier, cu sprijinul USR Bihor, oamenii mărturisindu-și îngrijorarea că administrația județeană ar ști deja traseul viitorului drum și că acesta le va tulbura liniștea de care se bucură acum.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!