Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi primarul Oradiei, Florin Birta, au anunţat, marţi, că Muzeul oraşului Oradea, cu sediul în Cetate, va fuziona cu Muzeul Ţării Crişurilor, cu sediul pe strada Armatei Române, pentru o gestiune integrată a patrimoniului, dar şi pentru reducerea unor cheltuieli de funcţionare.
Muzeu bogat
Anunţul privind fuziunea celor două instituţii muzeale a fost făcut marţi într-o conferinţă de presă susţinută în Sala Mare a Consiliului Judeţean.
"Noua structură muzeală care va fi formată în urma acestei reorganizări ar urma să funcţioneze în subordinea CJ Bihor, să aibă sediul în actualul sediul al Muzeului Ţării Crişurilor şi să administreze imobilele pe care astăzi le administrează cele două muzee. Credem că prin această fuziune vom reduce cheltuielile de funcţionare şi administrare. Spaţiile vor fi administrate mai eficient, căci nu vom mai avea două conduceri, două structuri de contabilitate, etc.", a spus Bolojan.
Concret, noul "super-muzeu" va gestiona clădirea nou renovată a MŢC de pe Armatei Române, sălile muzeale din Cetatea Oradiei, muzeele memoriale Aurel Lazăr, Iosif Vulcan şi Ady Endre, Casa Darvas La Roche şi viitorul muzeu al francmasoneriei din Oradea.
În schimb, Sinagoga Sion şi Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, ambele realizate în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Oradea, ar putea rămâne în continuare în administrarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor.
"Prin această fuziune, spaţiile muzeale din Cetatea Oradea vor fi transferate spre folosinţă către Muzeul Ţării Crişurilor. Restul vor trece înapoi în administrarea Cetăţii, pentru a fi închiriate", a spus Florin Birta.
De asemenea, anual, Primăria Oradea va contribui cu o sumă de bani pentru susţinerea secţiei muzeale din Cetate, care va fi administrată în principal, însă, de CJ Bihor, prin noul muzeu.
Cine-l va conduce?
Deocamdată nu se ştie cine va conduce noua structură muzeală, care va avea sediul în actualul MŢC şi va fi în subordinea Consiliului Judeţean.
După cum se ştie, Aurel Chiriac, doctor în istoria artei, conduce de ani buni Muzeul Ţării Crişurilor - anul trecut, mandatul i-a fost prelungit pe o perioadă de 4 ani - în timp ce Muzeul oraşului Oradea este manageriat de controversata Angela Lupşea, acuzată de-a lungul timpului de angajaţi de mai multe nereguli. Unii dintre cei care s-au plâns de ea au fost daţi afară.
Potrivit lui Bolojan şi Birta, se va forma în perioada următoare o comisie cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai Primăriei care vor decide concret cum se va face fuziunea şi care va demara demersurile pentru recunoaşterea noului muzeu de către Ministerul Culturii.
În ceea ce priveşte conducerea noului muzeu, Ilie Bolojan spune că va fi organizat un concurs. "Se vor putea înscrie toate persoanele care respectă prevederile legale. Nu putem spune azi dacă va câştiga o anumită persoană sau alta", a spus şeful CJ.
Cu deadline
Reorganizarea muzeelor din Oradea a fost aprobată, marţi, în şedinţa ordinară a CJ Bihor, cu 29 de voturi pentru (PNL şi PSD) şi 6 abţineri (UDMR).
Protocolul de colaborare pentru reorganizarea MŢC şi MOO include şi un plan de activităţi, ba chiar şi termene limită pentru îndeplinirea acestora. Concret, a subliniat Bolojan în conferinţă, până pe 1 decembrie 2021, noua instituţie va trebui să finalizeze lucrările de amenajare a etajului doi al clădirii MŢC de pe Armatei Române, care va găzdui secţiile de Artă şi Istorie Contemporană.
Apoi, până pe aprilie 2022, vor trebui finalizate şi ultimele lucrări de la MŢC, mai exact amenajarea etajul trei, cu secţiile de Etnografie. Tot în primăvara anului 2022 ar urma să fie inaugurat muzeul francmasoneriei din Oradea (vizavi de clădirea MŢC).
În fine, până în primăvara anului 2024, conducerea noului muzeu va trebui să finalizeze amenajarea şi dotarea Palatului Princiar din Cetatea Oradea, care a fost amenajat doar parţial ca muzeu până în prezent.
După înfiinţarea noului muzeu din Oradea, turiştii şi localnicii vor avea la îndemână achiziţionarea, spre exemplu, a unui card care le va oferi acces în toate secţiile acestuia.
Marţi, Ilie Bolojan a spus că banii economisiţi prin reorganizarea administrativă - nu se ştie încă despre ce sumă ar fi vorba - vor fi investiţi în dotări muzeale. Potrivit planului lui Bolojan şi Birta, noua structură ar putea fi "operaţională" de la 1 iulie 2021, dată până la care se va şti şi cine va fi directorul muzeului.