Primăria Oradea a făcut publice, joi, imagini care au surprins vandalizarea uneia dintre cele două toalete publice distruse din Parcul Barcăului. Este vorba despre patru adolescenţi, surprinşi de camerele de supraveghere din zonă distrugând cu sete toaletele, pagubele depășind valoarea de 15.000 de euro.

"Din filmare se vede brutalitatea acţiunilor celor patru tineri, care lovesc cu picioarele toaleta, forţează uşa de intrare, lovind cu tutorii smulşi de la arborii din parc, după care o escaladează şi lovesc luminatorul, încercând să intre înăuntru. Ca urmare a acţiunilor celor patru, toaletele au devenit nefuncţionale", arată un comunicat transmis presei.

Imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere amplasate în parc şi pe strada Barcăului, pe 29 septembrie, după ora 3 noaptea. Pe acestea se vede cum grupul de copii se apropie, iar într-o primă fază par că ar vrea să folosească toaleta din zona B. După ce încearcă de mai multe ori să intre, se urcă pe container, apoi lovesc cu picioarele ușa, iar în final se „înarmează” cu obiecte cu care încearcă să distrugă ușa.

Municipalitatea a transmis imaginile Poliţiei Municipiului Oradea pentru identificarea făptaşilor. "În acest moment, Poliţia face cercetările necesare în vederea identificării persoanelor", arată informarea.

Comunicatul reaminteşte că Oradea se confruntă cu un val de acte de vandalism ce vizează clădiri, construcţii utilitare şi decorative, facilităţi de agreement şi sport din parcuri şi zone verzi. Municipalitatea face un apel către orădeni, prin care aceştia sunt rugaţi să contribuie la stoparea fenomenului vandalizării în municipiu şi să sesizeze autorităţile ori de câte ori observă persoane cu comportamente antisociale, care prin acţiunile lor afectează imaginea spaţiului public sau privat, sau periclitează siguranţa în utilizare a echipamentelor din parcuri.

"În astfel de situaţii, cetăţenii sunt rugaţi să apeleze la Serviciul de Urgenţă 112 sau Dispeceratul Poliţiei Locale la numărul de telefon 0259/969. Un echipaj al Poliţiei Locale va fi trimis pentru a dispune măsurile legale de sancţionare, sau după caz, de identificare şi predare a acestor persoane Poliţiei Municipiului Oradea, în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere", arată informarea.

Documentul mai reaminteşte şi că, că la mai puţin de doi ani de la darea în folosinţă, ambele toalete publice din Coridorul verde Barcăului, zonele A şi B, au fost vandalizate, pagubele fiind însemnate.

"Pagubele cele mai mari au fost constatate la toaleta din zona A (foto sus și jos - n.r.), fiind distruse spaţiul tehnic, vasul WC, display-ul LCD şi uşa de acces automată. Autorii au folosit dale de piatră din pavajul aleilor aflate în proximitate şi tutori din lemn utilizaţi la ancorarea arborilor.

În zona B (care apare în filmare - n.r.), pagubele constatate, deşi nu sunt de aceeaşi amploare ca şi în zona A, au dus la scoaterea din uz a toaletei. Au fost distruse, de asemenea, chiuveta din inox, oglinda şi spaţiul tehnic

Valoarea estimată a pagubelor depăşeşte suma de 15.000 de euro, motiv pentru care Primăria Oradea a înaintat plângere penală către Poliţia Municipiului Oradea în vederea identificării făptaşilor şi analizează cu seriozitate investiţiile viitoare în astfel de facilităţi", mai arată informarea.

În ultimul an au fost vandalizate toate toaletele publice din oraş, în repetate rânduri municipalitatea cerând sprijinul Poliţiei Municipiului Oradea, al Poliţiei Locale Oradea, dar şi al cetăţenilor pentru identificarea făptaşilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!