Comisia Europeană ar putea interzice, până pe 5 iunie, importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiţă, ulei de floarea-soarelui din Ucraina în România, dacă statele membre care au hotărât unilateral să interzică importurile (Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia) nu vor renunţa la decizie, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

El a reiterat că România va primi și sprijin financiar dintr-un pachet total de 100 de milioane de euro, stabilit pentru cele cinci ţări membre vecine Ucrainei, afectate de importurile masive.

Ministrul Agriculturii a adăugat că, până în prezent, prin România au trecut 7,3 milioane tone de cereale, dintre care două milioane de tone au rămas în țara noastră, conform News.ro. 

„Dacă ţările celelalte nu renunţă, România va primi şi suma, şi va primi şi decizia luată de Comisie pentru interzicerea importurilor în România din Ucraina”, a afirmat Petre Daea, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul Ministerului Agriculturii, după ce s-a întors de la Consiliul de Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles. 

Acesta a mai spus că „aşteptăm decizia ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu”, dar și că România așteaptă să primească banii care-i revin, din totalul de 100 de milioane de euro, într-un timp cât mai scurt. 

„Dacă astăzi şi mâine celelalte ţări nu renunţă, România este protejată de decizia Comisiei prin care se instituie interzicerea importului până pe data de 5 iunie. De ce până pe data de 5 iunie? Pentru că până atunci îşi are valabilitatea Regulamentul 870, care trebuie modificat şi la care vom lucra şi vom dialoga în interiorul UE cu ţările interesate, care sunt afectate, dar în dialog instituţional cu CE, în aşa fel încât să putem proiecta un drum mai lung de acţiune comună şi instituirea unor reguli comune pentru protejarea pieţei de importurile din Ucraina”, a explicat ministrul Agriculturii.

Mai mulți fermieri din țările aflate în vecinătatea Ucrainei au protestat în ultima perioadă, spunând că activitatea și veniturile le-au fost grav afectate de intrarea pe piață, fără taxe vamale, a cerealelor din Ucraina, care s-au vândut la prețuri mici. Au existat și dubii în ceea ce privește calitatea acestor produse, existând suspiciuni că au niveluri ridicate de pesticide.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!