Două etape succesive de dezinsecţie vor avea loc în Oradea spre sfârşitul lunii iulie, dublate de unele tratamente fitosanitare pentru arbori și deratizarea zonelor publice.
Dezinsecţie prin tratament la sol
Toate aceste operațiuni se vor realiza în perioada 22 - 31 iulie, iar în paralel cu operaţiunea de stârpire a ţânţarilor şi a muştelor, se vor face și tratamente fitosanitare ale arborilor şi arbuştilor şi vor fi deratizate zonele publice şi spaţiile verzi din oraş.
„În luna iulie se execută prin tratament la sol activitatea de dezinsecţie etapa VII şi VIII din 2024, în zonele publice, spaţii verzi şi cursurile de apă de pe raza Municipiului Oradea, tratamente fitosanitare la arborii din specia castan, platan, arbori şi arbuşti şi activităţi de deratizare a zonelor publice şi spaţiilor verzi", a transmis, luni, Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.
Acţiunile de deratizare şi dezinsecţie vor fi desfăşurate în funcţie de condiţiile meteorologice, urmând să fie decalate în caz de ploi.
"Nu intraţi în raza de acţiune a utilajului"
Conform comunicatului Primăriei Oradea, pentru dezinsecţie vor fi folosite substanţele Cymina Plus, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, şi Vectobac WG, pentru stârpirea ţânţarilor în stadiul de larvă.
În cadrul deratizării, urmează să fie folosit produsul raticid Colbrom Pasta, conceput pe baza substanţei Bromodialone, preparată sub formă de pastă proaspătă.
Substanţele folosite în cadrul acţiunilor de dezinsecţie şi deratizare sunt avizate de Comisia Naţională a Produselor Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi clasificate ca făcând parte din grupele Xi şi Xn de toxicitate.
„Rugăm cetăţenii din municipiul Oradea să evite utilajele sau să nu stea în raza de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţiile insecticide, pentru a preveni eventuale accidente", a transmis Primăria Oradea.
Acţiunea va fi realizată de muncitorii firmei Coral Impex, care are contract cu Primăria Oradea pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.