Lucrările la realizarea piațetei Independenţei din Oradea au ajuns la un stadiu de execuție de 35%. Se lucrează în aceste zile la realizarea pavajului, cu piatră naturală din granit auriu şi cubeţi de porfir, pe o suprafață totală de 7.600 mp, a transmis vineri Primăria Oradea. 

De asemenea, potrivit comunicatului, au început lucrările şi la amenajarea spaţiilor verzi, cu 500 de arbori, arbuşti, plante căţărătoare şi plante perene.

„În partea de est a piațetei, unde planşeul de beton al parcării nu permite plantarea pomilor, va fi o vegetaţie alcătuită din gazon (aproximativ 611 mp) şi arbuşti plasați pe «lentile» de iarbă. Aceste «lentile» sunt, de fapt, uşoare denivelări organice curbilinii, lipsite de borduri, ce se nasc direct din planul de călcare”, transmit reprezentanții municipalității. 

În piaţetă vor fi realizate şi locuri de odihnă, mai multe bănci cu jardinieră din bloc de granit şi cu şezut din lemn de stejar.

„Până în momentul de faţă, au fost efectuate lucrări de demolare, lucrări la structurile de rezistenţă a celor trei corpuri de clădire, s-au realizat lucrări la structurile de rezistenţă a esplanadei şi zonelor de promenadă, lucrări de hidroizolare. De asemenea, s-au executat lucrări de instalaţii de preluare a apelor pluviale, s-au efectuat lucrări de instalaţii sanitare, lucrări de instalaţii fântâni arteziene, lucrări de instalaţii HVAC, s-au executat lucrări de instalaţii electrice exterioare, precum şi de instalaţii electrice şi sanitare interioare la corpurile de clădire, împreună cu lucrări de placare cu pavaj de piatră naturală din granit auriu", se arată în comunicat.

Piaţeta va avea acces la Crişul Repede, dar şi o galerie de artă, prevăzută cu etaj, care va avea pereţii acoperiţi cu gradene de apă.

„Spaţiul urban nou creat va fi unul reprezentativ pentru oraşul nostru, prin reinterpretarea în cheie modernă a stilului Art Nouveau – Secession, specific Oradiei. Sunt convins că, odată cu finalizarea lucrărilor, orădenii vor aprecia noua piaţetă pietonală din centrul oraşului, cu acces direct spre Criş", a precizat primarul Florin Birta, prin același comunicat. 

Piațeta ar urma să fie gata până în vara acestui an. După cum a precizat recent directorul APTOR, Alexandru Chira, noua piațetă din oraș va găzdui și evenimente din agenda publică locală. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!