Amenajările Pieței Independenței din Oradea, de pe malul Crişului Repede, peste drum de Pasajul Vulturul Negru, încep să prindă contur.

Cascadă cu trepte de apă...

"Lucrările de amenajare a zonei publice situate deasupra parcării subterane din strada Independenţei continuă cu turnarea betonului la pereţii fântânii arteziene, care va avea un efect de tip cascadă (trepte de apă)", a transmis marţi Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Conform municipalităţii, executanţii au realizat structura de beton a pereţilor imobilului şi urmează să cofreze planşeele pentru etajul acesteia.

"Partea de structură a zonei de trepte exterioare şi gradene, ce conduc către promenada de pe malul Crişului Repede, a fost şi ea finalizată. Acestea urmează să fie îmbrăcate în plăci de granit", se menţionează în comunicat.

Lucrările vor continua cu amenajarea viitorului spaţiu comercial al viitoarei piaţete care va fi amenajat către Sinagoga Sion.

"Săptămâna viitoare va începe realizarea părţii de zidărie la Corpul C3 (dinspre Sinagoga Sion)", au transmis comunicatorii municipalităţii.

Piaţă publică lângă Crişul Repede

După cum BIHOREANUL a mai scris, în Piaţa Independenţei vor fi amenajate trei clădiri.

Corpul C1, cu regim de înălţime P+1, va avea destinaţia de galerie de artă şi spaţiu expoziţional.

Galeria va fi acoperită cu o cupolă de sticlă ornată cu elemente florale Art Nouveau şi elemente geometrice de tip Seccesion.

Clădirea, care va avea acces inclusiv din parcarea subterană, va avea pereţi cu gradene de apă şi o fântână publică perimetrală.

Corpurile C2 şi C3 vor avea un singur nivel. Primul va găzdui un punct de informare turistică, iar cel de-al doilea un spaţiul comercial din structură uşoară, metalică, cu pereţi cortină care se vor putea deschide pe timpul verii.

"În ce priveşte zona de pământ neamenajată dintre parcare şi Podul Sfântul Ladislau, unde se află statuia lui Mihai Eminescu, aici vor fi realizate alei pietonale cu mobilier urban, zone verzi cu jardiniere, urmând să fie plantaţi copaci şi arbuşti", a transmis Primăria.

Mobilierul urban al întregii zone va cuprinde bănci din granit, jardiniere şi stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice.

Amenajarea Pieţei Independenţei a fost atribuită în urma unei licitaţii firmei Construcţii Bihor după un proiect conceput de Muun Concept AB şi arhitectul orădean Pafka Enerst.

Investiţia, în valoare de 18,5 milioane lei plus TVA, a fost începută în august, anul trecut, având ca termen de execuție un an. Ținând, cont, însă, de zilele din sezonul rece în care nu s-a putut lucra, cel mai probabil lucrarea va mai avea nevoie de alte câteva luni până va fi finalizată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!