De ce îi este atât de frică PNL-ului încât să restricționeze, cu mușchii și abuziv, dialogul politic? Pentru ca orădenii să nu afle că PSD și PNL sunt împreună? PNL impune o liniște care servește doar la ascunderea următoarelor adevăruri: s-a creat un partid unic dominant, guvernrea actuală e un eșec, alianța dintre PSD și PNL e problematică, ultimii par a juca un rol secundar, mai pe șleau, un rol de slugă în coaliție.

De ce spun asta? Pentru că recent am experimentat personal cum este să fii oprit și legitimat de forțele de ordine nu pentru o infracțiune, ci pentru simplul act de a dialoga cu orădenii, în calitate de politician din Oradea, deputat de Bihor și președinte de organizație județeană a unui partid politc.

Sub pretextul aplicării unui regulament destinat activităților publicitare și comerciale, ni s-a interzis efectiv să ne adresăm alegătorilor prin materiale tipărite, o practică nu doar abuzivă, ci profund antidemocratică. Constituția României prevede expres că cenzura este interzisă. Or, asta se întâmplă prin impunerea unui control cu ștampilă al Primăriei asupra a ceea ce le spunem alegătorilor în pliantele noastre sau prin impunerea plății unor taxe pentru această formă de dialog cu cetățenii.

Să consideri pliantele electorale ca fiind echivalente cu publicitatea comercială, supuse acelorași reglementări, este o idee care ar putea aduce prejudicii semnificative procesului electoral. Mai mult, regulamentul adus în discuție nu face distincție între perioada de campanie electorală sau alte perioade.

Necesitatea obținerii unui acord prealabil de la administrația locală pentru distribuția materialelor electorale ridică întrebări serioase despre libertatea de exprimare în Oradea. Nicăieri în România sau în lume, mă refer la țările democratice, nu la Rusia sau Bielorusia, materialele electorale nu trec prin cenzura primarului sau a extensiilor sale.

Această încercare aberantă de a controla comunicarea politică înainte de alegeri este de fapt o împiedicare a exercitării, în cunoștință de cauză, a dreptului la vot.

Îngrijorătoare este și reacția șefului Poliției Locale care a acționat ca un instrument politic al PNL: tot noi, eu și colega mea, deputata Cristina Prună, am fost acuzați că am denaturat adevărul.

Mai mult, interdicția amplasării corturilor pentru strângerea semnăturilor, sub pretextul protejării esteticii orașului, este un alt tertip pentru a limita accesul la informație și dialogul deschis cu cetățenii. Și această restricție subminează funcția esențială a alegerilor.

Înțelegem și respectăm nevoia de a menține frumusețea Oradiei, dar nu putem accepta ca estetica să fie folosită ca un pretext pentru a interzice partidelor politice să se prezinte alegătorilor. Oradea nu e doar centrul orașului. De ce nu este permisă amplasarea corturilor în cartierele de blocuri? Nu știm!

Din păcate, nu pot trata ca un eveniment normal, cotidian, momentul în care poliția locală e trimisă să legtimeze și să oprească o acțiune a doi deputați români, reprezentanți ai poporului aleși democratic, în alegerii libere, care nu fac altceva decât să comunice cu cetățenii în spațiul public. În calitate de deputat USR de Bihor, voi continua să lupt pentru drepturile cetățenilor Oradiei și pentru asigurarea unui mediu electoral liber, indiferent de culoare politică sau ideologie. Fiecare voce trebuie să aibă posbilitatea de a fi auzită iar democrația trebuie să funcționeze neîngrădită.

Trebuie să respingem încercările de a limita dialogul între partidele politice și cetățeni, chiar dacă asta deranjează și chiar dacă unele partide vor să ascundă alianțele toxice pe care le încheie la nivel național, cum ar fi de exemplu alianța PNL cu PSD.

Silviu Dehelean,
deputat și președinte USR Bihor

(advertorial USR)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!