Bolnavii diabetici din Bihor nu vor mai trebui să meargă la Timișoara pentru a li se monta pompe de insulină și senzori pentru măsurarea continuă a glicemiei, după ce, la propunerea conducerii Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate și la cererea Spitalului Județean din Oradea, Casa Națională a aprobat fonduri pentru includerea acestei unități în Programul Național de Diabet Zaharat pentru montarea dispozitivelor.

Premieră județeană

„Premieră în județul Bihor, pentru asigurații bihoreni!”, a anunțat directorul CJAS Bihor, Dorel Dulău, după ce CNAS a aprobat includerea Spitalului Județean din Oradea în Programul Național de Diabet Zaharat pentru montarea dispozitivelor medicale pentru pacienții bihoreni cu această afecțiune.

„Până acum, bolnavii din Bihor care aveau nevoie de pompe de insulină trebuiau să se deplaseze la Centrul Regional de Diabet de la Timișoara, dar odată cu aprobarea dată de Casa Națională montarea dispozitivelor se va face și în Oradea, la Spitalul Județean”, a declarat Dorel Dulău pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, CNAS a alocat în acest scop un buget de 332.460 lei până la finele anului, dar suma va putea fi suplimentată la nevoie.

„Aceste dispozitive, de mărimea unui telefon mobil, se montează la recomandarea medicului diabetolog curant, pacientul trebuind să se prezinte cu un referat din partea acestuia la ambulatoriul Spitalului Județean”, a explicat directorul CJAS Bihor.

Fără costuri personale

În județul Bihor sunt înregistrați, conform informațiilor furnizate de Dorel Dulău, 32.784 bolnavi de diabet, însă nu toți au nevoie de astfel de dispozitive.

Din bugetul alocat pe acest an județului Bihor, pot fi montate la Spitalul Județean din Oradea, până în luna decembrie, 6 pompe de insulină simple, 6 pompe de insulină cu senzor și 30 de sisteme pentru măsurarea continuă a glicemiei.

O pompă de insulină simplă costă 8.233 lei/kit, o pompă de insulină cu senzori este la 19.947 lei, iar un sistem pentru măsurarea continuă a glicemiei 5.446 lei, sume acoperite prin CNAS.

Pompa de insulină este un dispozitiv care suplinește secreția de insulină a pancreasului, eliberând în organism insulina 24 de ore pe zi. Există pompe care pot fi atașate la curele, în buzunare sau de lenjeria de corp, având un tub prin care insulina e introdusă, subcutanat, în organism, fiind o alternativă mai comodă la administrarea prin injectarea cu seringa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!