Viceprimarul Florin Birta a anunţat că parcarea subterană din Piaţa Independenţei s-ar putea deschide sâmbătă, dacă pompierii îşi vor da acordul. În primele 3 luni, cei care vor parca aici nu vor trebui să plătească.

„Dacă totul va fi în regulă din partea ISU, sâmbătă se va da drumul la mașini. Trei luni de zile parcarea va fi gratuită în această locație, pentru ca orădenii să se obișnuiască. Totuși, este o parcare foarte întortocheată, cu foarte multe locuri de parcare, cu 3 niveluri subterane, fiecare nivel „rupt” în două. În cele 3 luni, orădenii vor învăța accesul în parcare și, apoi, vom intra, bineînțeles, cu sistemul de bariere și cu sistemul de plată a parcărilor”, a declarat Birta într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri în teren.

Parcarea a fost ridicată de firma Construcţii Bihor şi deţine şi 4 staţii de încărcare electrică şi o spălătorie pentru care urmează să se scoată la licitaţie administrarea.

Etaje pe culori

Întinsă pe o suprafață de 15.000 metri pătrați, parcarea are trei niveluri, fiecare împărțit în două „etaje” (foto) având între ele o diferență de înălțime de 1,5 metri și deservite de câte patru rampe.

Dintre acestea, două rampe sunt de acces și două de evacuare, fapt ce permite intrarea și ieșirea simultană a câte două mașini. În interiorul parcării se va circula cu sens unic.

Accesul și ieșirea din parcare cu mașina se va face prin strada Independenței în zona pasajului Vulturul Negru, iar pietonii vor avea la dispoziție două intrări din aceeași stradă și una dinspre malul Crișului Repede. „Pentru că este o construcție subterană, fără geamuri, iar șoferii se pot orienta mai greu când își caută mașina, fiecare nivel a fost vopsit în culori diferite”, a explicat Birta.

Astfel, primul nivel are culorile roșu și verde, al doilea - alb și portocaliu, iar nivelul trei, situat la cea mai mare adâncime, este vopsit în galben și mov.

Parcarea subterană are propriul generator electric, care asigură funcționarea instalației de aeraj și evacuarea gazelor în cazul unei pene de curent, un sistem automat de stingerea a incendiilor, instalații de supraveghere video și grupuri sanitare.

Lucrări la minus 13 metri

În cadrul conferinţei de presă, Birta a amintit că lucrările au început în 2015, un an mai târziu "au fost constatate anumite probleme la proiectarea iniţială", iar în 2017 s-a ajuns la un acord pentru a prelua şi a revizui proiectul, în urma unor expertize făcute de specialişti. Astfel, lucrarea a fost scoasă din nou la licitaţie, fiind atribuită, în 2018, către Construcţii Bihor.

"S-au început lucrările şi iată-ne azi în posibilitatea de a vă prezenta această parcare. A fost o lucrare destul de complexă. Nivelul cel mai jos este de minus 10,5 metri faţă de cota drumului, plus vreo 2 metri la săpături - deci s-a lucrat undeva la minus 12-13 metri - şi e bine de ştiut că locurile de parcare din partea dinspre Criş sunt la minus 6 metri sub nivelul Crişului. Dacă lucrurile sunt în bună regulă - vineri avem vizita celor de la Pompieri pentru a primi avizul de funcţionare - pompierii îşi vor da avizul pentru deschiderea parcării şi în cursul zilei de sâmbătă o vom deschide", a spus viceprimarul.

Acesta a mai arătat că, până vineri, urmează să se mai facă diverse lucrări, ca de pildă la instalaţia de ventilaţie. De asemenea, Birta a amintit că terenul pe care a fost ridicată parcarea aparţine 30% companiei RCS&RDS, partenerul pentru ridicarea construcţiei.

Piaţeta, doar anul viitor

Viceprimarul a vorbit şi despre proiectul amenajării spaţiului de deasupra parcării subterane, unde a fost lansat un concurs internaţional de idei şi despre care a spus că cel mai probabil, până la finele acestui an va fi finalizată licitaţia pentru execuţia lucrărilor.

"Vom semna contractul de execuţie şi vom începe lucrări doar anul viitor, pentru că am găsit o axă de finanţare pe mobilitate urbană pe POR şi dorim să finanţăm piaţeta pietonală pe fonduri europene. E o valoare de aproximativ 2 milioane de euro. Condiţia este să semnăm contractul după data de 1 ianuarie. Deci lucrările vor fi finalizate la piaţetă doar anul viitor, undeva în vară", a spus edilul.

"S-a născut greu"

La rândul său, directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, instituţie care are în gestiune parcarea, a amintit că investiţia a fost făcută prin credit furnizor, de către firma Construcţii Bihor.

"Investiţia este făcută din banii constructorului. Chiar dacă s-a născut greu această parcare, până la urmă este foarte bine. Investiţia este făcută din credit furnizor. Dânșii (reprezentanții firmei - n.r.) vor primi în rate egale, trimestrial, contravaloarea lucrărilor, după ce facem recepţia finală, iar noi (ADP) o vom vinde - asta este procedura - Primăriei Oradea, care o va administra", a explicat Andrica.

Locuri mai puține pentru RCS&RDS

Acesta a mai precizat că parcarea a costat 8,1 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro au fost suportate de RCS&RDS, iar în total va avea 460 de locuri.

De altfel, Birta a mai menționat că, dacă inițial, celor de la RCS&RDS trebuia să li se atribuie 120 de locuri de parcare, deci 30%, până la urmă, după reproiectare, doar circa 80-90 de locuri vor fi rezervate pentru cei de la RCS&RDS, „având în vedere că erau proprietari pe 30% din parcare și au și contribuit cu bani pentru construcția acesteia”.

Cât despre tarifele care urmează să fie aplicate în noua construcție, viceprimarul a mai spus că acestea vor fi stabilite după expirarea celor 3 luni de gratuitate, deci probabil în luna septembrie.

Vezi mai jos cum arată parcarea!

UPDATE: 

Primăria Oradea a anunțat, vineri, că, până la urmă parcarea nu se va deschide traficului sâmbătă. Parkingul nu poate fi dat în folosinţă întrucât deocamdată instalaţiile necesare autorizării pentru securitate la incendii nu au fost finalizate, au precizat pentru BIHOREANUL reprezentanţii ISU Crişana.