Fost deputat și senator de Bihor, Gavrilă Ghilea și-a înregistrat demisia din PNL, partid al cărui membru a fost vreme de nouă ani, în ziua în care fiul său, Gabriel Ghilea, a fost primit în conducerea PSD Bihor, formațiunea în care și-a început cariera și fostul parlamentar, ca viceprimar al Oradiei, înainte să devină prefect din partea PDL.

Ghilea sr. susține că a părăsit PNL din cauza conducerii organizației județene Bihor.

„Nu e momentul”

„Nu m-am mai regăsit în modul în care se făcea politică de către conducerea PNL Bihor”, a declarat BIHOREANULUI, miercuri, fostul parlamentar Gavrilă Ghilea, la o zi după ce și-a înregistrat demisia la sediul organizației județene a acestui partid.

Ghilea a refuzat să dea detalii, în ciuda insistențelor BIHOREANULUI, susținând că „nu e momentul”.

De asemenea, politicianul a evitat să răspundă la întrebarea dacă se va întoarce în PSD Bihor, partidul în care și-a început cariera în urmă cu 25 de ani și în care, în aceeași zi de marți când el demisiona, fiul său, Gabriel Ghilea, a primit un loc în Comitetul interimar de conducere al filialei Bihor. „Despre acest lucru nu am vorbit cu nimeni”, a spus el.

Surse politice afirmă că Ghilea jr. a intrat în PSD pentru a-și păstra, și după rotația PNL-PSD la conducerea Guvernului, funcția de subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării pe care o ocupă din ianuarie 2022.

PSD, PDL, PNL. Și retur?

Proprietar al unei firme de construcții, Gavrilă Ghilea și-a început cariera politică în PSD, partid în care a intrat în anul 1998 și care l-a susținut să ocupe o funcție de viceprimar al Oradiei între anii 2001-2004.

Ulterior, în 2004, Ghilea a intrat în PD, partid care l-a susținut să ocupe o funcție de vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, din acel an și până în 2008. Un an mai târziu, Ghilea a fost numit prefect al județului Bihor de către premierul Emil Boc, poziție pe care a deținut-o până în 2012.

În acel an, Ghilea a devenit președintele PDL Bihor și a fost ales senator de Bihor din partea acestui partid, până în 2016. În 2015, când PDL și PNL au fuzionat, a devenit membru al PNL, iar în perioada 2016 a fost ales deputat pe lista acestui partid până în 2020, când nu a mai prins niciun loc pe listele de candidaturi.

Din 2020, Gavrilă Ghilea a rămas membru PNL Bihor până marți, fără însă a mai activa.

Contactat de BIHOREANUL, președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a refuzat să comenteze gestul lui Ghilea. „Este decizia dumnealui”, a spus, sec, liderul liberalilor bihoreni.

În mediul politic local, însă, se speculează că Ghilea a fost afectat de tragerea sa pe „linie moartă” și că și-ar dori relansarea carierei politice în PSD, partidul în care a început și în care a intrat și fiul său.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!