Candidat PSD la alegerile din 9 iunie pentru funcția de primar al comunei Sânnicolau Român și reales în Consiliul Local al comunei, Cristian Gheorghe Trifan nu își va putea păstra noul mandat decât dacă va deschide un proces împotriva Agenției Naționale de Integritate și îl va și câștiga.

Motivul? ANI l-a declarat în conflict de interese pentru că în mandatul actual a votat o hotărâre a CL pentru concesionarea unor terenuri ale fostei companii de grăniceri cantonate în comună, iar apoi a și închiriat unul dintre acestea, adică și-a creat un folos sieși.

A votat, apoi a închiriat

Potrivit unui comunicat dat publicității miercuri de Agenția Națională de Integritate, Cristian Gheorghe Trifan, membru al Consiliului Local al comunei Sânnicolau Român, a fost declarat în conflict de interese administrativ deoarece „în perioada exercitării mandatului de consilier local, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, a participat la adoptarea unei Hotărâri de Consiliu Local din 26 martie 2021 privind însușirea Raportului de evaluare a 5 imobile situate în comuna Sânnicolau Român”.

ANI arată că, după adoptarea Hotărârii de Consiliu Local, Trifan a încheiat cu Primăria comunei un contract pentru concesionarea unui teren extravilan, unul dintre cele cinci imobile scoase la vânzare în baza normativului pe care îl votase.

Nu avea voie

ANI a arătat în comunicatul său că Trifan „a încălcat prevederile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), alin. (2) și alin. (3) din OUG. nr. 57/2019”.

Potrivit art. 70 din Legea 161/2003 privind conflictul de interese și incompatibilitățile, „prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana care exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”.

De asemenea, în conformitate cu art. 228 din OUG 57/2019 (Codul Administrativ), „alesul local aflat în conflict de interese  (...) are obligația să se abțină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ (...) care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru orice persoană fizică sau juridică faţă de care are calitatea de debitor al unei obligaţii”.

Același act normativ impune ca un consilier local aflat în una dintre situațiile prevăzute mai sus „are obligația să anunțe la începutul ședinței consiliului local (...) interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective”, după care nu are dreptul să voteze.

Interdicție pe 3 ani

Orice persoană în conflict de interese, arată legea, „este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Prin urmare, consilierul Cristian Trifan (în foto, alături de fostul președinte al PSD Bihor, Ioan Mang), care pe 9 iunie a candidat din partea PSD atât la funcția de primar al comunei Sânnicolau Român, cât și la o funcție de consilier local, fiind ales în aceasta din urmă, nu va putea exercita funcția de consilier local în următorii 3 ani decât dacă va deschide ANI un proces pentru anularea deciziei și îl va câștiga.

Voia să strice „afacerea” primarului

Terenul închiriat de Trifan are o suprafață de 4.000 metri pătrați și este situat pe malul unui canal pentru irigații, folosit și la pescuit, el intrând în patrimoniul comunei după ce înainte de 1990 aparținuse unei companii de grăniceri cantonate în comună.

Contactat de BIHOREANUL, consilierul local a susținut, pe de o parte, că atunci când a votat Hotărârea de Consiliu Local nu știa că va participa la licitație, iar pe de alta că a făcut acest lucru pentru a strica o presupusă „combinație” a primarului PNL Dumitru Munge, care ar fi vrut ca acel teren să fie concesionat de un apropiat, în timp ce Trifan l-a închiriat pentru că, după cum susține el, a vrut să-l folosească toți localnicii.

„Se știa pentru cine este acest spațiu, era cu destinație pentru cineva din partea primarului. Eu am participat la licitație pentru a da posibilitatea tuturor localnicilor să umble pe acolo, doar că eu plătesc concesiunea. Acuma localnicii îl folosesc cum vor dânșii, fără restricții, unii pentru pășunat, alții mai merg la pescuit acolo”, a declarat Trifan miercuri pentru BIHOREANUL.

El a mai adăugat că „dacă nu aveam voie să particip la licitație, administrația locală (n.r. - adică Primăria) trebuia să mă elimine”.

În fine, Trifan a susținut că nu știe dacă va ataca în justiție decizia ANI: „Încă nu știu, rămâne de văzut”.

Al doilea caz

Situația lui Trifan nu este singura în urma căreia un consilier local din Bihor ales în urmă cu patru ani și reales în 9 iunie nu va putea să-și exercite noul mandat decât dacă va deschide un proces ANI și îl va câștiga.

La finele lunii trecute, ANI a comunicat că l-a găsit în conflict în conflict de interese și pe consilierul Ioan Marius Ușvat, din comuna Remetea, deoarece în aprilie 2021 acesta a votat o Hotărâre de Consiliu Local pentru atribuirea directă a unei pășuni aflate în proprietatea comunei, iar ulterior o asociație din care consilierul făcea parte a încheiat cu Primăria Remetea un contract pentru închirierea acelui teren, prin atribuire directă.

„Eu nu mi-am dat numai mie pășunea, am dat-o pentru toți crescătorii de animale. Nu-i corect să fiu considerat că am încălcat legea”, s-a apărat Ușvat, declarând și el BIHOREANULUI că nu știe dacă va ataca în justiție decizia ANI pentru a o anula, astfel încât să-și poată exercita mandatul de consilier obținut pe 9 iunie din partea PSD.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!