Judeţul Bihor consemnează un nou record de diagnosticări cu coronavirus. Cea mai recentă raportare oficială, dată publicităţii marţi de către Grupul de Comunicare Strategică, arată că în judeţ au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore încă 178 persoane bolnave, astfel încât bilanţul total a ajuns la 5.711 de la începutul crizei sanitare.

Aproape 100 au sunat la Salvare

Depistarea noilor îmbolnăviri a avut loc după ce în cursul zilei de luni au fost efectuate în judeţ 837 teste PCR, cele mai multe de până acum (450 la Spitalul Judeţean, 288 la Spitalul Municipal din Oradea şi 99 la Marghita), dintre care 14 au fost repetări ale analizelor pentru persoane confirmate anterior cu Covid. Acest lucru înseamnă că 21,62% din testele făcute pentru persoanele suspecte au avut rezultate pozitive, indicând infectarea cu virusul.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, 94 de persoane din totalul celor 178 au fost testate deoarece s-au simţit rău şi au apelat la 112, iar echipajele Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor le-au prelevat probele la domiciliu.

Cam jumătate, din alte judeţe

Bihorenii recent diagnosticaţi sunt din Oradea (70 de persoane), oraşul fiind din această zi în scenariul roşu, dat fiind faptul că incidenţa îmbolnăvirilor înregistrate în ultimele 14 zile depăşeşte pragul de 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Ceilalţi bihoreni confirmaţi cu Covid sunt din Mădăras, Tinca, Marghita, Boianu Mare, Husasău de Tinca, Diosig, Nojorid, Paleu, Oşorhei, Sânnicolau Român, Şimian, Viişoara, Abram, Sânmartin, Sântandrei, Beiuş, Hidişelu de Sus.

Nu mai puţin de 86 dintre persoanele depistate cu Covid în Bihor în ultimele 24 de ore sunt din alte judeţe. O parte dintre acestea au domiciliul în Sălaj şi Satu Mare, fiind testate la Marghita şi Oradea, altă parte lucrează în diferite localităţi bihorene.

Amintim că persoanele depistate în Bihor cu domiciliul şi rezidenţa în alte judeţe nu sunt luate în calcul la stabilirea incidenţei îmbolnăvirilor şi, implicit, la instituirea măsurilor restrictive în localităţile din judeţul nostru.

Fără vindecări

Bilanţul vindecărilor în Bihor stagnează la 3.771, de duminică nemafiind consemnată nici o nouă vindecare.

Judeţul Bihor apare şi pe lista celor în care s-au înregistrat decese, însă nu au fost furnizate detalii cu privire la acestea. 

Marţi dimineaţă, în unitatea anti-Covid din Oradea erau internate 394 persoane (cu 39 mai multe decât în ziua precedentă), dintre care 22 la ATI (unde doi pacienţi sunt din alte judeţe, Arad şi Sălaj), iar în judeţ erau 1.788 cazuri active (cu 181 mai multe decât în dimineaţa precedentă).

De altfel, ca urmare a creşterii numărului de îmbolnăviri, luni a fost suplimentată cu 25 de paturi de Pneumologie capacitatea Spitalului Municipal din Oradea, clădirea de pe Coposu (Rogerius), care a ajuns astfel la un total de 338 locuri.

Rata infectărilor: 2,38 din 1.000 de bihoreni

Incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 pe ultimele 14 zile a ajuns marţi în Bihor la 2,38 la mia de locuitori.

Dintre judeţele vecine, doar Satu Mare are o rată de infectare mai mică, de 1,23 cazuri la mia de locuitori, cu menţiunea că acolo se fac teste puţine. În Alba rata de infectare este de 3,66, în Cluj de 3,7, în Sălaj de 3,24, iar în Arad de 2,56.

Controale şi amenzi

Echipele mixte de poliţişti şi jandarmi din Bihor au executat şi în ultimele 24 de ore mai multe misiuni pentru combaterea și prevenirea şi răspândirii noului coronavirus, iar acolo unde s-a impus oamenii legii au luat şi măsuri de sancţionare pentru încălcarea legislaţiei în vigoare.

Poliţiştii şi jandarmii au verificat 1.678 persoane carantinate şi 803 persoane izolate la domiciliu. De asemenea, au făcut controale privind respectarea măsurilor de protecţie individuală şi a prevederilor legale în vigoare în 105 societăţi comerciale şi 91 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 53 de sancţiuni contravenţionale, din care 15 cu avertisment scris şi 38 cu amenzi în valoare cumulate de 19.500 de lei. În aceste misiuni au fost implicaţi 224 poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, precum şi 43 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor, din care 13 în patrule mixte, aplicând 7 sancţiuni contravenţionale din care 6 cu avertisment scris şi una cu amendă în valoare de 500 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Record de decese în ţară

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni 4.724 noi îmbolnăviri şi un record de 104 decese, astfel încât bilanţul cazurilor Covid de la începutul pandemiei a ajuns la 217.216, iar al deceselor la 6.574.

Cele mai multe cazuri noi au fost depistate în Bucureşti – 623, Cluj – 264, Timiş – 225, Iaşi – 201.

În unităţile sanitare de profil din întreaga ţară erau internate 10.758 persoane cu Covid, dintre care 824 în secţii de Terapie Intensivă.  

Pe teritoriul României, 26.534 persoane confirmate cu SARS-CoV-2 erau în izolare la domiciliu, iar 10.540 în izolare instituţionalizată. De asemenea, 59.271 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată 52 de persoane.