A fost dat ordinul de începere a lucrărilor la rețelele de gaz în comunele Rieni, Buntești, Drăgănești, Lazuri de Beiuș și Pietroasa, al căror proiect a fost sprijinit de Consiliul Județean prin expertiză tehnică și logistică, a informat, marți, administrația județeană, cu precizarea că ordinul de începere a lucrărilor a fost dat cu o zi înainte, luni.

Potrivit CJ Bihor, lungimea totală a rețelelor de gaz în cele cinci comune va fi de 115 km, iar la ele vor fi realizate peste 3.300 branșamente, ceea ce înseamnă tot atâția viitori consumatori.

Cele cinci comune s-au reunit în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Sud Bihor, iar proiectul, precizează primarul comunei Rieni, Gheorghe Bota, care este și liderul asocierii, prevede că de alimentarea cu gaz vor beneficia toate satele ce compun cele cinci comune.

Mai mult, arată primarul comunei Rieni, „am dimensionat conductele astfel încât și comunele limitrofe să se poată racorda în viitor”.

Contractul pentru proiectarea și execuția rețelei de gaz în cele cinci comune a fost semnat în luna ianuarie a acestui an, iar ulterior ADI Gaz Sud Bihor a obținut autorizația de înființare din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și a fost realizat proiectul tehnic.

Valoarea contractului semnat cu asocierea de firme Precon Transilvania SRL (lider), Distrigaz Vest, Gazmind SRL, Luxten Lighting Company și Trans Ar Trust Instalații este de 66.350.312,41 lei, fără TVA, iar termenul pentru executarea lucrărilor este de 12 luni.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Consiliul Județean Bihor derulează din 2021 un program multianual prin care sprijină financiar și cu expertiză comunele și orașele din județ interesate de introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale, alocând în fiecare an un milion de euro pentru acest program, ceea ce permite susținerea a 5 sau 6 primării în fiecare an. De altfel, CJ Bihor este singura administrație județeană din România care derulează un astfel de proiect.

În prezent, în 22 de comune și orașe din județul Bihor sunt realizate rețelele de gaze naturale, în 27 proiectele se află în curs de implementare, iar CJ Bihor intenționează să sprijine alte 33 de orașe și comune până în 2030 pentru a-și înființa ori extinde rețelele de gaz.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!