La mai bine de un an după ce din Bihor au fost depuse la Ministerul Fondurilor Europene 7 cereri de finanțare pentru înființarea în mai multe comune a unor rețele de gaz pe bani nerambursabili de la UE, două din aceste proiecte au fost aprobate în cea de-a doua sesiune de evaluare.

Prin cele două proiecte, în valoare de peste 155 milioane lei, vor fi racordate la gaz 8 comune din Bihor.

Lângă Oradea și între Beiuș-Ștei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat vineri că Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse - încă din decembrie 2020 - pentru „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale”, iar în urma acestei proceduri au fost selectate spre finanțare primele 15 proiecte cu cele mai mari punctaje, între 70,75 și 72,25 puncte.

Între „fruntașe” sunt chiar două proiecte din Bihor, care au obținut fiecare câte 72,25 puncte.

Unul dintre ele a fost depus de Asociația Zona Metropolitană Oradea și prevede înființarea de rețele de gaz în trei comune din vecinătatea municipiului reședință de județ, și anume Nojorid, Oșorhei și Paleu.

Așa cum BIHOREANUL a scris încă în luna februarie a anului trecut, când proiectele trebuiau deja evaluate, proiectul ZMO, în valoare de 78,312 milioane lei, prevede construirea a 135,43 kilometri de rețele de gaz în cele trei comune, precum și racordarea a 3.722 gospodării din acestea.

Celălalt proiect din Bihor care a obținut cel mai mare punctaj a fost depus de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Sud Bihor, constituită de comunele Rieni, Pietroasa, Buntești, Drăgănești și Lazuri de Beiuș. În valoare de 77,414 milioane lei, acest proiect prevede construirea a 114,86 kilometri de rețele, pentru 3.349 gospodării din cele cinci comune.

Restul, cu bani de la buget

Cele 15 proiecte câștigătoare anunțate vineri de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vizează înființarea unor rețele de gaz în 45 de localități, iar valoarea cumulată a lor este de 180 milioane euro.

Într-o primă sesiune, MIPE a mai selectat alte 10 proiecte din țară, pentru înființarea unor rețele de gaz în 18 localități, niciunul nefiind însă din Bihor.

Titularii proiectelor au trecut printr-o concurență dură, în cele două sesiuni concurând 243 proiecte, în valoare totală de 2,56 miliarde euro, care s-au „bătut” pe 235 milioane euro disponibile.

Conform MIPE, administrațiile locale ale căror proiecte nu au fost aprobate spre finanțare cu fonduri europene ar putea să încerce să-și înființeze rețele de gaz și cu fonduri din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

În această situație sunt, în Bihor, primăriile Sânmartin, Sânnicolau Român, Cociuba Mare, Ciumeghiu și Gepiu, precum și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Urban-Rural alcătuită de comunele Tileagd, Ţeţchea, Aştileu şi oraşul Aleşd.

Ajutor de la CJ

De precizat că evaluarea tuturor proiectelor depuse la Minister trebuia finalizată la începutul anului trecut, iar între timp Consiliul Județean Bihor a demarat un program anual pentru a ajuta administrațiile locale să-și înființeze rețele de gaz inclusiv pe cont propriu.

Până acum au beneficiat de ajutor din partea CJ Bihor, în valoare de câte 1 milion de lei, primăriile Sânnicolau Român, Ștei, Lunca și Tinca.