Municipalitatea orădeană a început marţi să facă plăţile către orădenii care s-au înscris peste vară în programul Rabla Local. Cei 3.000 lei, reprezentând prima de casare pentru maşină, urmează să intre în conturile celor care şi-au încheiat toate formalităţile cel târziu la începutul săptămânii viitoare.

"Au început să se facă plăţile"

"Banii au fost viraţi de Ministerul Mediului joia trecută, în condiţiile în care municipalitatea orădeană a depus cererea de plată încă din luna iulie. Ieri au început să se facă plăţile, iar până la începutul săptămânii viitoare vor avea banii în cont toţi orădenii care şi-au încheiat toate formalităţile necesare", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, până pe 12 decembrie doar 230 de orădeni dintre cei 568 de solicitanţi înscrişi în program şi-au finalizat toate documentaţiile cerute de lege pentru a beneficia de prima de casare. 

"În consecinţă, un număr de 338 de persoane trebuie să semneze până la 29 decembrie contractele de finanţare, în caz contrar pierzând dreptul de încasare a sprijinului financiar", a transmis Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

O procedură strictă...

După cum BIHOREANUL a mai scris, orădenii care doresc să beneficieze de bonusul de 3.000 lei în schimbul maşinii vechi trebuie să urmeze o procedură destul de rigidă.

Solicitanţii care s-au înscris în program prin intermediul portalului Administraţiei Fondului pentru Mediu vor trebui în primă instanţă să îşi semneze contractele de finanţare la Primăria Oradea şi să depună toate documentele aferente până la 29 decembrie 2023.

Distrugerea autovehiculului înaintea semnării contractului atrage după sine pierderea dreptului de încasare a primei de casare de 3.000 lei.

În faza ulterioară, autovehiculul va trebui predat la un centru de casare autorizat în cadrul programului, radiat de la Serviciul Înmatriculări şi scos din evidenţele fiscale ale municipalităţii, pe baza procesului verbal de casare şi a certificatului de radiere din DRPCIV Bihor, până la 29 februarie 2024.

Odată finalizate toate formalităţile, plata primei de casare urmează să fie făcută în termen de 30 de zile.

Puteau "distruge" 5.000 de rable...

După cum BIHOREANUL a mai scris, programul Rabla Local, lansat în vară, nu s-a bucurat de succes în Oradea. Până la 25 septembrie s-au înscris doar 516 proprietari, în condițiile în care AFM a alocat municipiului Oradea suma de 12 milioane lei.

În total, programul ar fi putut permite retragerea din circulaţie a 5.000 de autovehicule dintre cele 110.000 de maşini care formează parcul auto orădean.

Spre deosebire de programul Rabla obişnuit, programul Rabla Local a permis, în premieră, ca populaţia să renunţe la maşina veche fără a avea, în schimb, obligaţia să îşi achiziţioneze alta, nouă.

Solicitanţii au, însă, obligaţia ca în următorii 3 ani să nu îşi cumpere maşini cu o normă de poluare EURO 4 sau mai mică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!