O persoană a fost amendată, sâmbătă, pentru instigare la violenţă şi injurii la adresa participanţilor de la protestul comunităţii LGBT+ și aliaților săi desfăşurat în faţa Primăriei Oradea. Tot cu amendă s-a ales şi Asociația Ark Oradea, organizatorul protestului, deoarece manifestaţia nu fusese autorizată.

Aproximativ 50 de persoane, membri şi susţinători ai comunităţii LGBT+ din Oradea, s-au strâns, sâmbătă, la ora 11, în faţa Primăriei Oradea, la protestul iniţiat de Asociaţia Ark Oradea, ca reacţie la decizia municipalităţii de a-i respinge cererile pentru organizarea unei întâlniri publice în cadrul manifestărilor Oradea Pride 2024 în parcurile din oraş.

Protestatarii au purtat steaguri LGBT+, dar şi numeroase pancarte, multe cu mesaje de reproş la adresa administraţiei locale. „PNL, nu eşti deasupra legii”, „PNL, să ne laşi în parcuri nu vrei, dar banii noştri tot îi iei”, „Bine că am parcare, dar n-am dreptul la adunare”, „Un oraş cu atâtea clădiri colorate, şi ne sperie un curcubeu”, „Vrem valori europene, nu doar fonduri”, „Democraţie tip Bolo/Birta: fără drepturi egale, fără liberă exprimare, doar betoane”, „Drepturi egale, nu pasaje subterane” au fost câteva dintre ele.

"E discriminare"

Iulian Diţiu, președintele Ark Oradea, organizator al protestului, a explicat pentru BIHOREANUL că nemulţumirea reprezentanţilor comunităţii LGBT+ este generată de faptul că autorităţile locale le-ar fi blocat sistematic accesul la spaţiile publice.

„Este al doilea an când se întâmplă asta. În spaţiile pe care noi le-am solicitat se întâmplă mereu să fie un alt eveniment, de tip religios, avizat înaintea evenimentelor noastre. E evident că ceea ce se întâmplă e discriminare în baza orientării sexuale. Primăria, împreună că alte autorităţi, au refuzat orice fel de dialog cu noi, singura variantă care ne-a rămas este această formă de protest în faţa Primăriei. Suntem parte din acest oraş, suntem cetăţeni egali, ar trebui să avem acces la fel ca oricine altcineva la spaţiul public”, a declarat Diţiu, președintele Ark Oradea.

Ce spune organizatorul protestului LGBT+, preşedintele Ark Oradea, Iulian Diţiu:

Acelaşi lucru îl spun şi alţi protestatari. „Am avut şi anul trecut Oradea Pride, care a fost în spatele uşilor închise, în primul rând pentru că am dat de aceeaşi situaţie. Am petiţionat să avem un spaţiu public, cum au majoritatea adunărilor, nu s-a aprobat. Am găsit noi o locaţie, astfel încât să nu deranjăm pe nimeni. Minimul pe care îl putem face pentru a merita statutul de oraş european este să fim toleranţi şi acceptanţi cu toţii”, a explicat o tânără.

Orădenii ar trebui să fie mai toleranţi, după cum spune susţinătoarea protestului comunităţii LGBT+:

Protestul, supravegheat de jandarmi şi poliţişti, a fost unul paşnic, dar nu lipsit de incidente.

Doi şoferi care au trecut cu maşinile prin faţa protestatarilor i-au jignit, strigând cuvinte obscene la adresa acestora, primind ca răspuns mesajul: "Să fiţi iubiţi!". 

"Este anormal"

Unul dintre şoferi, mai vehement, a fost tras pe dreapta de jandarmi (foto), care l-au legitimat.

Bărbatul, care s-a prezentat drept „fost colonel” (foto, jos), a vociferat şi în faţa jandarmilor, reproşându-le că permit astfel de manifestări „ale unor dezaxaţi” în oraş. „Vi se pare firesc ce se întâmplă? Să apere nişte dezaxaţi! Este anormal. De ce e nevoie să vie să-mi arate că e pe invers?”, a strigat bărbatul, în timp ce jandarmii încercau să-l calmeze. „Este dreptul fiecăruia să se manifeste liber. Sunt oameni, au drepturi. Noi asigurăm măsurile de ordine publică”, i-a explicat unul dintre jandarmi.

Momentul în care orădeanul care i-a înjurat pe protestatari i-a luat la rost şi pe jandarmi: 

În final, scandalagiul s-a ales cu amendă în valoare de 1.000 lei, pentru proferarea de injurii în spaţiul public şi incitare la violenţă.

Protestul a continuat până la 11.30, când participanţii au încheiat manifestaţia scandând pentru câteva secunde sloganul "Drepturi egale pentru fiecare", apoi au strâns pancartele şi au plecat.

Potrivit Jandarmeriei Bihor, Asociația Ark Oradea nu a primit autorizaţie pentru organizarea protestului, motiv pentru care a fost sancţionată. „Organizatorul protestului a fost sancţionat cu 5.000 lei”, a transmis, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor, Anca Secara.

După cum a relatat deja BIHOREANUL, printr-un comunicat trimis vineri și co-semnat de Asociația Ark Oradea și Asociația ACCEPT de la nivel național au acuzat că primarul Florin Birta și Primăria Oradea restrâng drepturile comunității LGBT+ din Oradea, pentru că au respins cererile acestora pentru organizarea unor evenimente în spaţiile publice din municipiu.

Concret, Comisia de avizare a adunărilor publice din Oradea nu a aprobat solicitarea Ark Oradea pentru organizarea unei întâlniri publice, eveniment numit Pride Park, pentru duminică în parcul Cetății, dar nici în alte 6 parcuri din oraș, motivul invocat fiind că deja erau autorizate alte evenimente în acele spații, iar legea interzice desfășurarea concomitentă a două manifestări în același loc.

De altfel, așa cum BIHOREANUL a arătat, la fel ca anul trecut, aproape toate evenimentele avizate să se desfășoare pe 11 august în mai multe parcuri și spații publice din Oradea - a căror programare a blocat autorizarea unei manifestări a comunității LGBT+ în Parcul Cetății - sunt organizate de asociații și entități religioase. Nu este exclus ca acestea să fi fost programate din timp tocmai pentru împiedicarea unor manifestări publice de tip Pride.

Sâmbătă, în paralel cu protestul, Asociația Ark Oradea a transmis presei și o scrisoase deschisă asumată de zeci de organizații neguvernamentală de drepturile omului care apără și promovează drepturile LGBTQIA+ în care reproşează că „Refuzul repetat al autorităților locale cu care s-a confruntat Asociația Ark Oradea în organizarea unor evenimente publice într-un parc dezumanizează întreaga comunitate LGBT+, transformând-o într-o țintă a politicilor de excluziune cu care operează Primăria Oradea”.

Vedeți comunicatul mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!