Pasionații de înot din Oradea au rămas ca peștele pe uscat. Din trei bazine de dimensiuni olimpice, câte are orașul, nu au acces la nici unul!

„Efectiv, nu ai unde să înoți în Oradea. Cu trei bazine olimpice în oraș, trebuie să mergi în Băile 1 Mai sau în Băile Felix”, reclamă un orădean.

Bazine pe sec

Sute de orădeni pasionați de înot sau obligați de articulațiile accidentate să facă mișcare în apă au rămas pe uscat. „Înainte de pandemie, împreună cu mulți cetățeni, am practicat înotul de agrement la Bazinul olimpic. De 2 ani este imposibil acest lucru”, a reclamat BIHOREANULUI Szabó Csaba.

Bazinul a fost închis pentru reparații în aprilie 2020. „În februarie 2022 în presa locală se anunța că este gata, dar este deja luna mai și la toate întrebările «când se deschide?» nu primesc niciun răspuns”, spune orădeanul. Bărbatul a încercat să înoate la bazinul Crișul din vecinătate. Degeaba! „Bazinul s-a deschis, dar numai pentru sportul de performanță”.

Culmea, bazinul olimpic de la aquapark-ul Nymphaea este și el închis. „Fiind afară, nu avem cum să încălzim apa din bazin. Îl vom redeschide după venirea verii”, spune directorul Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica (foto).

Reacție în lanț

Cu trei bazine în oraș, orădenii fac mișcare la piscina de dimensiuni semi-olimpice din complexul Perla din Băile 1 Mai sau la Apollo în Băile Felix. Dacă își permit și dacă au loc. „În 1 Mai, abonamentul pentru înot a fost majorat de la 200 lei înainte de pandemie la 750 lei pentru 15 intrări, iar în ștrandul Apollo poți înota doar dimineața, la deschidere, înainte să vină lumea”, spune un orădean.

Culmea, închiderea pentru reparații a Bazinului olimpic încurcă socotelile inclusiv în cazul competițiilor sportive. „Luna aceasta va avea loc a treia finală în bazinul Crișul, cu 100 de spectatori, în loc să fie organizată la Bazinul olimpic, cu 1.000 de spectatori”, reclamă alt pasionat.

Șerban Sere (foto), directorul CSM Oradea, care administrează ambele bazine aparținând municipalității, speră la încheierea cât mai rapidă a lucrărilor. „Așteptăm cu nerăbdare finalizarea reabilitării Bazinului olimpic. Bazinul Crișul este sufocat. Aici se antrenează 7-8 echipe de polo, plus seniorii. Nu mai au loc și pasionații de înot”, spune Sere. Iar Primăria nu știe încă data deschiderii...

Șantier cu prelungire

Construit în 2007, Bazinul olimpic Ioan Alexandrescu a fost reabilitat în 2013. În aprilie 2020, municipalitatea a comandat asocierii de firme Sport Play Sistem și MBS Group reabilitarea acoperișului. Costul inițial al lucrărilor, de 1,4 milioane lei, a fost majorat întâi la 4,2 milioane lei, pentru a ajunge ulterior la nu mai puțin de 16,6 milioane lei plus TVA, prin adăugarea de contracte succesive. Licitațiile și lucrările au dus la prelungiri de termene.

Primăria și-a amintit treptat că mai are de reabilitat cuva bazinului și instalațiile de filtrare (4,2 milioane lei), instalațiile de aeraj și de producere a apei calde (2,6 milioane lei), de recompartimentat corpul anexă (1,7 milioane lei) și alte lucrări suplimentare (8,1 milioane lei).

Șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei, Lucian Popa (foto), spune că lucrările erau programate, dar au fost etapizate din lipsă de bani. „Proiectul tehnic de reabilitare a Bazinului olimpic a indicat tot timpul o valoare de 16,6 milioane lei, dar am început întâi cu reabilitarea acoperișului, pentru că ploua înăuntru”, susține el.

Lipsă de putere

Anunțată inițial pentru februarie, predarea lucrărilor a fost amânată din nou. Primăria a descoperit în ultima clipă că, în urma noilor dotări care cuprind inclusiv o nouă tabelă de marcaj, imobilul nu are suficient curent ca „să ducă” toate instalațiile. „Întârzierile sunt cauzate de suplimentarea puterii instalate. Circuitul nou creat va asigura un back-up, astfel încât, în cazul în care cade curentul, să nu se întrerupă transmisiile TV în direct”, explică Popa.

Odată realizată suplimentarea de putere, săptămâna trecută reprezentanții municipalității se pregăteau de preluarea lucrărilor. „Începând de luni, vor fi pornite toate instalațiile, de la pompe, la ventilație, pentru a vedea cum funcționează. Comisia de recepție a fost convocată pentru 19 mai, dată după care nu va mai dura mult până la redeschiderea bazinului”, spune directorul.

Rămâne de văzut dacă va și fi așa. După ce municipalitatea a închis bazinul olimpic în 2020 pentru 6 luni și nu l-a redeschis până acum, iubitorii de înot sunt destul de sceptici...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!