Interlopul orădean care, în 2020, a incendiat la comandă un Audi în centrul municipiului a fost reţinut la solicitarea autorităţilor judiciare din Belgia, unde este condamnat la 1 an de detenţie pentru aderare la grup infracţional organizat şi o fraudă de 1,5 milioane euro. 

Bărbatul, Lintmajer Jozsef Robert (foto stânga sus - sursa Facebook), a fost ridicat de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Bihor, joi, de la Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Bihor, unde încerca să-şi reînnoiască paşaportul şi a fost depus în Arestul Poliţiei Bihor, urmând să fie prezentat Curţii de Apel Oradea, cu propunere de arestare preventivă în vederea predării către autorităţile belgiene. 

Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare pentru fapte comise pe teritoriul Belgiei.

Concret, în perioada martie-iulie 2020, Lintmajer s-a prezentat drept angajator şi a solicitat ajutoare Covid în numele unor persoane fictive. Ajutoarele au fost virate în conturile bancare indicate de el, de unde apoi ridica personal banii, paguba provocată ridicându-se la peste 1,5 milioane euro. Orădeanul a fost anchetat pentru înşelăciune, furt de identitate şi aderare la grup infracţional organizat, fapte pentru care a şi fost condamnat de judecătorii din Bruxelles la 1 an de detenţie. 

Solicitarea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a fost admisă, vineri. Instanţa a dispus arestarea provizorie a lui Lintmajer pentru 15 zile.

Lintmajer Jozsef Robert a fost arestat preventiv în septembrie 2020 şi condamnat definitiv, în 2021, din spatele gratiilor, la 2 ani de detenţie pentru distrugere, după ce, în zorii zilei de 8 septembrie 2020, a incendiat un Audi A6 în centrul municipiului Oradea.

În timpul anchetei şi pe parcursul procesului, bărbatul a susţinut că a comis fapta la comanda unei persoane care i-a oferit în schimb 100 euro. Lintmajer a refuzat să dezvăluie numele celui care a comandat incendierea, susţinând doar că bărbatul voia să se răzbune pe proprietarul maşinii, deoarece ar fi fost amantul soţiei.

Lintmajer este judecat, încă, şi la Curtea de Apel Oradea, într-un dosar al DIICOT Oradea pentru aderare la o grupare coordonată de Adrian Zamăr, fiul unui fost poliţist pensionar de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, care ar fi provocat un prejudiciu de 2,5 milioane de lei bugetului de stat prin fraude intracomunitare cu legume şi fructe achiziţionate de la firme din Ungaria şi Italia, prin intermediul unor firme fantomă.

Concret, Zamăr şi soţia lui au înfiinţat un număr de patru societăţi comerciale interpuse, tip fantomă, pe numele unor persoane fără adăpost ori oameni aflaţi în situaţie financiară dificilă.

Prin intermediul acestora, apoi, au realizat un circuit de documente financiar-contabile tip suveică, pe o perioadă de circa 2 luni pentru fiecare, acestea fiind intermediare în raporturile comerciale intracomunitare cu fructe dintre societatea din Bihor şi cele din Ungaria şi Italia. 

Administratorii firmelor fantomă, persoane cu situaţie materială precară, uşor de manipulat, au acceptat să înregistreze în evidenţele contabile documentele fictive care atestau că au achiziţionat fructele cumpărate din Ungaria de către firma din Bihor şi ulterior vânzarea mărfurilor, însă nu au mai achitat taxele şi impozitele datorate la bugetul de stat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!