O echipă de neurochirurgi a Spitalului Judeţean din Oradea a realizat prima intervenţie de implantare a unui electrod în periferia măduvei coloanei vertebrale, la nivel cervical, cu scopul de a "păcăli" creierul pacientului aşa încât acesta să nu mai simtă durerile specifice după multiple operaţii pe coloana vertebrală.

Procedura, altfel costisitoare, de aproape 20.000 euro, a fost decontată de CAS, astfel că pacientul nu a plătit nimic pentru a beneficia de ea, chiar dacă a fost realizată doar pentru a doua oară în România.

Echipa chirurgicală care a realizat intervenţia, miercuri, a fost condusă de dr. Alin Blaga, şeful secţiei de Neurochirugie a Spitalului Judeţean din Oradea, pacientul fiind un bărbat de 56 de ani care a suferit de multiple hernii de disc, în urma operaţiilor pentru rezolvarea acestora rămânând cu aşa numitul sindrom post-laminectomie, specific în asemenea cazuri.

"Practic, nervul pacientului operat la coloană rămâne cu o memorie a durerii, iar prin intervenţia de implantare a unui electrod în periferia măduvei, pentru a o stimula, creierul său este "păcălit" astfel încât să nu mai simtă durerea", a explicat BIHOREANULUI dr. Blaga.

În cazul recent rezolvat în Spitalul Judeţean, pacientul avea dureri cronice şi violente pe care le resimţea, în urma operaţiilor pentru tratarea herniei de disc, în toate cele patru membre.

"Decizia terapeutică a fost de implantare a unui electrod la periferia măduvei, la nivel cervical, pentru a acoperi toate zonele afectate de dureri. Intervenţia a durat aproximativ o oră şi jumătate şi s-a finalizat cu succes", a spus medicul.

Câştigul, pentru pacient, este reducerea drastică, cu 70-80%, a durerilor, astfel încât acesta poate să îşi reia activităţile normale vârstei, care este una productivă, iar în România sunt doar trei centre medicale unde se fac asemenea implanturi, la Iaşi, la Timişoara şi la Oradea.

"A fost a doua operaţie de acest fel făcută în România, la nivel cervical, deoarece de obicei implanturile se fac la nivel lombar. Abordarea în intervenţiile la nivel cervical este mai dificilă şi cu riscuri mai mari, dar mult mai eficientă. Medicul şi pacientul îşi asumă nişte riscuri, dar rezultatul este categoric mai bun", a mai explicat şeful secţiei de Neurochirugie a Spitalului Judeţean din Oradea.

O astfel de intervenţie are un cost ridicat, cea făcută miercuri la Oradea costând 92.000 lei, echivalentul a aproape 20.000 euro, însă este decontată integral de Casa Asigurărilor de Sănătate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!