Casa Anei Luchii din Husasău de Tinca, bunica designerului bihorean Dorin Negrău, s-a transformat în acest weekend într-un tărâm al voii bune, găzduind a doua ediţie a GrâuFest. Sătenii şi orăşenii prezenţi s-au bucurat de bunătăţile aduse de producătorii din zonă, de o proiecţie de film şi de un concert Izabela Barbu.

Concurs de înfulecat mămăligă

Evenimentul a avut loc în casa devenită "Centrul tradiţional de reconectare la viaţa simplă", la numărul 369 din Husasău de Tinca, unde a locuit bunica designerului Dorin Negrău (în foto principală). Prin astfel de evenimente, acesta își dorește să sublinieze importanța întoarcerii la lucrurile simple și valoroase, cum ar fi bogățiile naturii și întâlnirile între oameni faini. 

În prima parte a zilei s-au ținut mai multe ateliere, inclusiv unul de mănuire a lutului, îndeletnicire „predată” de artista Diana Kovacs, originară din același sat.

„Am venit la atelier alături de fina mea și de mama. Am aflat de eveniment de pe internet. Mi s-a părut o idee inedită de a da frâu liber imaginației”, a spus Ruxandra Maghiar (foto), o tânără studentă din Oradea.

În spatele casei, în zona grădinii, vizitatorii şi-au putut cumpăra de-ale gurii, multe produse tradiţionale, precum zacuscă de vinete, gemuri de fructe şi uleiuri presate la rece de la familia Halasz din Nimăieşti. Un bucătar din Husasău de Tinca a pregătit la standul TaviDelight mici, mămăligă cu brânză, piept de pui la grătar și cartofi, care au „alunecat” bine cu ajutorul berii artizanale aduse de berarul Paul Olău de la Bers Nova.

Pofticioșii s-au putut înscrie la un concurs de înfulecat mămăligă, unde premiul cel mare a fost o găleată plină cu bere Vulturar. Au participat șase concurenți care au trebuit sa manance rapid o farfurie plină cu mămăligă, iar câștigător a fost un orădean.

GrâuFest continuă... 

În curtea casei, Dorin Negrău a amenajat şi o zonă destinată fotografiilor, cu trei baloţi de paie, furci şi pălării uriaşe din același material. "Mi-am dorit să îmbin ce este tradiţional, ateliere, produse locale, cu activități mai moderne. De aceea am amenajat zona de fotografii, dar şi cea de relaxare din grădină, precum şi mesele colorate", a spus designerul pentru BIHOREANUL.

După ora 19, în curtea centrului cultural au concertat Izabela Barbu, participantă la competiția Vocea României, și pianistul Alexandru Burcă. Cei doi au interpretat mai multe piese cunoscute din repertoriile Mariei Tănase și lui Edith Piaf, spre deliciul publicului.

Seara s-a încheiat cu vizionarea filmului "Tipografic majuscul”, în regia lui Radu Jude.

GrâuFest continuă şi duminică, când sunt programate un atelier de făcut tăiţei pentru supă de pui, adică „pătură” cum se spune-n Bihor, unul de preparat pielea în casă, târg de produse locale și un concurs de alergat în saci de cânepă. Toate activitățile sunt gratuite. Pentru ateliere se mai pot face înscrieri pe pagina de facebook a GrâuFest.


Programul zilei de duminică, la GrâuFest:

ora 12-21 Targ de mesteri populari si producatori

ora 12-21 atelier de simulare rutiera prin programul <<Siguranta copilului tau>>

ora 12 Povesti citite impreuna cu voluntarii si beneficiarii Asociatiei DOWN Oradea   la umbra nucului

ora 14 Atelier de initiere in arta aranjamentelor florale

ora 15 Atelier de pictat pe fatza sustinut Blush Flowers Concepts

ora 15.30 Atelier de facut patura pentru taitei

ora 15 Atelier de preparat berea in casa - rețetă tradițională de bere de grâu!

ora 17 Atelier de decorat turta dulce

ora 17 Dezbateri pe tema combaterii daunatorilor culturilor de grau

ora 17.30 CONCURS alergat in saci de canepa- premiu o galeata cu bere Vulturar!

ora 19 Concert inedit de poveste sustinut de detinatoarea premiului UNITER si premiul GOPO cantautoarea si regizorul de teatru ADA MILEA

ora 21 Proiectie in aer liber „DRAGOSTE 2 AMERICA” regia Florin Serban

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!