Ploile abundente produc pagube în Bihor, unde mai multe localităţi au fost de-a lungul zilei de marţi sub cod roşu de precipitaţii.

Potrivit unei informări transmise de maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, în jurul orei 17.30, echipaje de pompieri militari interveneau pentru evacuarea apei acumulate în 15 gospodării din localitatea Hârșești. Aici, mai multe curți, grădini, camere tehnice, subsoluri, bucătării de vară au fost inundate, iar pompierii au fost chemaţi să salveze şi circa 30 de animale şi păsări pe care oamenii le cresc.

De asemenea, în satul Căbești, reşedinţă a comunei cu acelaşi nume, ISU Crişana a fost chemat pentru evacuarea apei din trei gospodării.

La Beiuş, pe străzile Biruinţei şi Pescarilor, militarii fac diguri din saci de nisip, pentru protejarea locuințelor de apele care s-ar putea să le inunde.

„50 de pompieri militari acționează în șapte localități pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Situația este în dinamică”, a declarat mr. Roşca.

Beiuş
Pe strada Pescarilor, din Beiuş, salvatorii pun saci de nisip în calea apelor (sursa foto: ISU Crişana)

Risc major de inundaţii

Totodată, şi echipele Apelor Române sunt în teren, pentru că riscul de inundaţii este major în bazinul hidrografic Crişuri, după cum a precizat Anca Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri.

Două râuri, Iad şi Crişul Pietros, au depăşit cotele de pericol, iar pe cel din urmă, un afluent al Crișului Negru, se intervine cu saci și panouri, pentru supraînălțarea și consolidarea lucrării de apărare în zona localității Cociuba Mică.

Potrivit datelor ABA Crişuri, la ora 14, râul Iad avea un nivel cu 8 cm peste cota de pericol la staţia din Stâna de Vale – Murgaş, şi cu 20 de cm peste, amonte de staţia Leşu. Singura veste bună este că nivelul acestui râu a început să scadă după-amiază, la fel ca pe crişul Pietros, la staţia hidrometrică Pietroasa.

De asemenea, alte trei râuri din Bihor au depăşit cotele de inundaţie. Valea Galbenă, la staţia din Pietroasa, avea un nivel cu 10 cm peste cota de inundaţie, Valea Roşie, la staţia Pocola, înregistra un nivel cu 2 cm peste cotă şi râul Fântâna Galbenă, la staţia Stâna de Vale, cu 3 cm peste. Primele două râuri au niveluri în creştere, a mai transmis Mihociu, iar în zonă încă plouă abundent.

Record de precipitaţii

De altfel, la staţia din Stâna de Vale, s-a înregistrat şi un record de precipitaţii. De luni, de la ora 18, până marţi la ora 11, aşadar într-un interval de 17 ore, aici s-au acumulat 138 l/mp, un nivel record pentru intervalul 1900-2021, după cum se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

În intervalul 17 - 18 mai, la aceeaşi staţie, cantitatea de apă înregistrată în 24 de ore a fost de 103 l/mp, din care 101,2 l/mp în doar 12 ore (21.00 - 09.00). Cantitatea de apă înregistrată în 6 ore  (03 - 09.00, 18.05.2021) a fost de 65,8 l/mp.

Comparativ, în anul 2015, cantitatea maximă de apă înregistrată în 24 ore în luna mai la Stâna de Vale a fost de 79,8 l/mp. Cea mai mare cantitate de apă înregistrată în 24 de ore la aceeaşi staţie a fost de 137,6 l/mp, stabilită la data de 24 decembrie 1995.