Războiul judiciar dintre Statul român şi fraţii Micula, istoria imperiului creat de cei doi milionari bihoreni cu cetățenie suedeză, complicităţile cu funcţionari şi politicieni locali sunt abordate în cea mai recentă ediţie a emisiunii „România, te iubesc!”. Echipa de jurnalişti a reluat şi a confirmat în timpul documentării multe dintre investigaţiile şi reportajele realizate de-a lungul vremii de BIHOREANUL.

Ampla anchetă a jurnalistului Cosmin Savu porneşte de la epopeea juridică dintre statul român şi fraţii Ioan și Viorel Micula şi cei peste un miliard de lei pe care, în 2019, milionarii i-au încasat după decizia Tribunalului de Arbitraj de la Washington, unde au reclamat anularea facilităţilor pentru investitorii din zonele defavorizate.

„E o poveste despre bani, mulți bani, dar și despre decizii proaste luate de statul român prin funcționarii săi. Am încercat să înțeleg care sunt resorturile care au stat în spatele investițiilor fraților Micula și să explic mizele enorme pe care le au bătăliile juridice în care România este implicată”, spune în reportaj Cosmin Savu. 

Concluzia jurnalistului este că „peste 2 miliarde de lei au intrat în conturile fraților Micula și ale firmelor pe care aceștia le cotrolează și este vina exclusiv a funcționarilor statului care, din prostie, neglijență sau complicitate, ne duc în situații critice”.

Ancheta Pro TV arată cum au dezvoltat milionarii platforme mamut în localităţile din Munţii Apuseni, unde produc alcool, produse alimentare, dar şi cum au cumpărat sute de mii de metri pătrați de terenuri, vile și hoteluri pe litoral și în Băile Felix.

Totul, bazat pe ajutorul dat de politicieni locali sau factori de decizie din statul român, după cum a explicat în emisiune şi Adrian Criș, redactor-șef adjunct BIHOREANUL, care a adus în discuţie modul în care administrația Consiliul Județean Bihor a cedat fraţilor Micula patrimoniul Complexului Crișana din Băile Felix, fostul hotel de protocol al Partidului Comunist, Peștera Urșilor sau hotelul Iadolina din Stâna de Vale

În emisiune s-au adus în discuţie şi problemele penale ale lui Victor Micula, fiul excentric al magnatului Viorel Micula, implicat în numeroase scandaluri. „Gravă este natura relaţiei pe care acest tânăr o are cu Poliţia Bihor. Să te prindă poliţiştii şi tu să-l suni în miez de noapte pe şeful Poliţiei Bihor şi să te plângi că papagalii în uniformă te-au oprit şi nu te lasă în pace şi te deranjează, e incredibil", a mai punctat Adrian Criș.

Vezi mai jos întreaga investigaţie despre "Alchimia fraţilor Micula", în emisiunea "România, te iubesc!"

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!