Piaţa Magnoliei din cartierul orădean Rogerius va intra în reabilitare pe bani europeni începând de săptămâna viitoare.

S-a predat amplasamentul...

Lucrările, în valoare de 10,9 milioane lei, cu finanțare europeană, vor fi executate de firma Gavella în termen de 18 luni.

"Prin amenajarea unor centre de cartier, cum va fi Piaţa Magnoliei sau cele din Cazaban şi Nufărul, care vor debuta în curând, ne propunem să generăm spaţii urbane moderne, care să-i facă pe orădeni să se simtă bine în oraşul lor", a declarat primarul Florin Birta.

Firma Gavella a preluat miercuri amplasamentul lucrărilor, iar joi va începe amenajarea organizării de şantier.

"Se va începe cu împrejmuirea zonei pentru limitarea accesului în perimetrul şantierului, după care în cursul săptămânii următoare vor demara lucrările efective", a declarat pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI), Marius Moş.

Asfaltul dispare, copacii rămân...

Potrivit unui comunicat al Primăriei, "prin reamenajarea Pieţei Magnoliei se are în vedere obţinerea unui spaţiu urban contemporan, accesibil şi sigur pentru locuitorii oraşului".

Conform proiectului, pavajul existent va fi înlocuit cu piatră cubică din granit inclusiv la nivelul trotuarelor perimetrale din jurul pieţei astfel încât la final suprafaţa dalată se va întinde pe 4.600 metri pătraţi.

De reţinut că toţi arborii existenţi vor fi păstraţi, executantul lucrării având obligaţia să-i inventarieze şi să-i protejeze pe durata lucrărilor.

"În zona centrală a pieţei se vor planta 24 de arbori noi, pe întreaga suprafaţă a pieţei urmând să fie plantaţi în total 105 arbori şi 580 de arbuşti. Constructorul va trebui să amenajeze aici un centru de cartier fără să afecteze copacii existenţi şi chiar să planteze în plus 105 arbori şi 580 de arbuşti", a transmis Primăria.

Cu ocazia lucrărilor, în interiorul pieţei vor fi amenajate două locuri de joacă cu strat din covor de cauciuc, două cu nisip şi mai multe echipamente pentru joacă.

În partea dreaptă a pieţei va fi amenajată o fântână arteziană, care va funcţiona cu recircularea apei, iar în centrul ei va rămâne în continuare sculptura existentă în teren.

Fiecare cartier cu centrul lui...

Reabilitarea Pieţei Magnoliei va fi executată în cadrul proiectului cu finanţare europeană "Mobilitate policentrică în municipiul Oradea - coridor Magnolia, Cazaban, Nufărului", care vizează amenajarea unor pieţe publice în fiecare cartier important al oraşului.

Pe lângă Piaţa Magnoliei din cartierul Rogerius, în Ioşia va fi amenajată zona cuprinsă între Biserica "Sfântul Duh Mângâietorul" (foto sus), Sala Sporturilor "Antonio Alexe", Casa Tineretului şi Calea Alexandru Cazaban, iar în Nufărul va fi refăcut platoul din vecinătatea restaurantului McDonalʼs (foto jos).

Potrivit directorului DMPFI, Marius Moş, licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor de amenajare a pieţelor de cartier din Ioşia şi Nufărul au intrat în faza de evaluare a ofertelor.

Câştigătorii licitaţiilor ar putea fi anunţaţi cel târziu la începutul lui august iar lucrările ar putea începe în aceeaşi lună.