Constructorii au început săptămâna aceasta lucrările de reabilitare termică a spitalelor Județean și Municipal din Oradea.

Pregătiri de șantier

Angajații asocierii de firme reprezentate de Drum Asfalt lucrează la amenajarea organizării de șantier după care vor ridica schelele pe fațadele celor două clădiri.

„Constructorii pregătesc organizarea de șantier după care vor trece la ridicarea schelelor. Lucrările nu au putut începe până acum pentru că Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu a fost declarat spital COVID-19 și a avut un regim special”, a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit viceprimarului cele două imobile vor fi modernizate și izolate termic.

„Prin acest proiect se urmărește eficientizarea energetică prin izolarea completă a celor două clădiri, înlocuirea tâmplăriei unde e cazul și montarea de panouri solare și alte sisteme care produc energie regenerabilă. Ca urmare a investițiilor, cheltuielile cu energia se vor reduce, iar imobilele își vor schimba aspectul”, a spus Mălan.

Pe apă geotermală...

Lucrările, în valoare totală de 76,7 milioane lei, echivalentul a 15,8 milioane euro, vor trebui finalizate în termen de 18 luni, începând din 15 iulie 2020.

La închiderea celor două șantiere, ambele spitale vor putea fi independente de rețeaua de termoficare a orașului care va fi folosită doar ca soluție de avarie.

Spitalul Municipal se va încălzi pe bază de apă geotermală și pompe de căldură, iar Județeanul va trece pe pompe de căldură.

Reabilitarea Spitalului Municipal va costa 39,2 milioane lei cu TVA inclus, iar cea a Spitalului Județean, alte 36 milioane lei, cu TVA inclus.

Investiția este finanțată din bugetul european prin Programul Operațional 2014 – 2020, axa prioritară 3 privind sprijinirea eficienței energetice.