Noul bloc operator și noua secție de Ginecologie a Maternității Orădene, amenajate în urma unei investiții de 20 milioane lei, au fost inaugurate miercuri și vor fi puse în funcțiune de săptămâna viitoare.

Reabilitat integral...

Facilitățile medicale sunt amplasate, pe două niveluri, într-un corp de clădire al maternității care a fost reabilitat integral, recompartimentat și dotat cu aparatură medicală la cele mai înalte standarde.

„Din cele 20 milioane lei, la cât se ridică investiția, 7 milioane lei au fost alocate din fondurile proprii ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Nu cred că sunt foarte multe spitale în România care își permit acest lucru”, a declarat primarul Florin Birta.

Edilul i-a mulțumit managerului Spitalului Județean, Gheorghe Carp, pentru managementul performant care a permis realizarea economiilor din care să cofinanțeze lucrările, și președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, pentru investițiile făcute din bugetul local în sistemul de sănătate orădean în perioada în care a fost primar de Oradea.

„Sunt convins că prin actualul parteneriat dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor investițiile în sănătate vor fi în continuare o prioritate”, a spus Birta.

... dotat la cele mai înalte standarde

Practic, Maternitatea Oradea va avea la dispoziție un corp de clădire complet refăcut și dotat la cele mai bune standarde.

„Această clădire practic a fost refăcută în totalitate. Înainte avea un acoperiș nu prea bun, care permitea infiltrațiile de apă, de aceea s-a făcut acea terasă izolată. Toate ferestrele, toate ușile, toate conductele s-au refăcut, s-au făcut recompartimentări, s-au introdus gaze medicale, s-au introdus stațiile obligatorii de oxigen, azot și aer comprimat, iar dotarea spitalului este de cea mai modernă factură”, a afirmat dr. Gheorghe Carp.

Potrivit managerului, „fiecare sală de operație e dotată cu instrumentar nou, lămpi și mese de operație de ultimă generație, la fel există posibilitatea de a face intervenții laparoscopice ginecologice, iar o stație permite transmiterea imaginilor din sălile de operație către studenți și chiar către doctori”.

Lucrările de construcții au fost finanțate de Ministerul Sănătății, Primăria Oradea și Spitalul Județean. Pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea Secției Ginecologie, Ministerul Sănătății a alocat 8 milioane lei, Primăria Oradea - 900.000 lei, iar spitalul a atras circa 100.000 lei din sponsorizări, pe lângă contribuția proprie de 6,4 milioane lei.

Dotările, de la mese de operație până la tunuri laparoscopice și sistemul de transmitere video a intervențiilor chirurgicale, au o valoare de 5,3 milioane lei și au fost achiziționate printr-un proiect european.