Copiii trebuie să facă sport. În 2017, cu această argumentare, rezonabilă ca principiu, conducerea de atunci a Consiliului Județean Bihor, formată din tandemul Pásztor Sándor - Ioan Mang, lansa un program de construire a unor bazine didactice de înot, olimpice și semi-olimpice, în 7 orașe ale județului. Din banii bihorenilor, nu cu fonduri europene.

La vremea respectivă, Nucetul avea, cu tot cu satele din jur, puțin peste 300 de copii de vârstă școlară care să utilizeze bazinul. La începutul acestui an, orășelul - abuziv purtând acest rang - avea, potrivit Recensământului, 1.987 locuitori, cu tot cu octogenari.

Bazinul a fost estimat la 3,5 milioane lei, dar a ieșit la 4,6 milioane. Contractul pentru construirea lui a fost semnat cu mare pompă în decembrie 2018, în sala festivă a CJ Bihor, în prezența unui întreg activ de partid: au mai fost de față primarul Nucetului, Mircea Tuduce, ditamai europarlamentarul Emilian Pavel, deputatul Dumitru Gherman, doi trepăduși de partid dintre cei 11 care umpleau schema Agenției de Dezvoltare Durabilă, anume inventată pentru a derula programul, plus alți atârnători. Edilul se declara mândru de investiția plănuită și zicea că „cetățenii din Nucet sunt nerăbdători să vadă acest proiect gata cât mai repede”.

Bazinul trebuia finalizat în 2020, când abia ajunsese la 20% execuție, fiind gata abia în vara anului trecut, când a și fost predat Primăriei pentru a-l da în folosință. Ceea ce aceasta nu s-a învrednicit, căci nu și-a format personal specializat, nu a cumpărat scule pentru a-l întreține și, mai mult, pentru a încălzi apa, poate folosi doar lemne de foc, ca pe vremuri.

La lansarea proiectului, șefii județului spuneau că întreținerea va costa 450 lei pe zi, adică 180.000 lei pe an. Știți ce încasări a avut Primăria Nucet tot anul trecut din taxe și impozite? 450.000 lei! Dacă bazinul ar fi dat în folosință, întreținerea, la prețuri actualizate, ar costa, deci, cam jumătate din veniturile orășelului. Unde mai pui că, pe lângă asta, salariile celor 22 de funcționari ai Primăriei înghit 1,5 milioane lei pe an!

În ciuda tuturor evidențelor și a prognozelor pe care le puteau face, foștii șefi ai județului au ținut de bazinul din Nucet ca orbul de băț. Or, între Nucet și Ștei, unde este cel mai apropiat bazin, sunt doar 11 kilometri ce pot fi parcurși rapid. Cu banii tocați absurd pe bazinul din Nucet se puteau cumpăra 600 tone de motorină - iar asta la prețurile de acum! - cu care un microbuz putea duce copiii din Nucet la bazinul din Ștei timp de 20 de ani.

Puținii contribuabili din Nucet, dar și toți ceilalți din Bihor, vor plăti pe viitor, așadar, fanfaronada politicianistă a fostei conduceri a CJ Bihor, doar pentru că, în ciuda oricăror socoteli de bun-simț, a vânat o „realizare” pentru singurul oraș din Bihor cu primar PSD.

Nucetul se va lăuda cu o tichie de mărgăritar, chiar dacă vor continua să-i lipsească toate celelalte elemente ale unei infrastructuri cu adevărat de oraș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!