Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri, de la Bruxelles, despre eșecul aderării României la Spațiul Schengen, spunând că diplomația este calea spre obținerea rezultatului dorit și subliniind că România NU va adopta sancțiuni împotriva Austriei, care ne-a blocat demersul.

România nu se răzbună

„Acest moment poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi ș.a.m.d. și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista - deci, atenție - nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice (n.r. - din România). Nu așa se tratează astfel de probleme”, a afirmat Klaus Iohannis. 

Totodată, în ciuda speculațiilor și afirmațiilor unor politicieni, Klaus Iohannis a anunțat tot miercuri că România nu va ataca la Curtea Europeană de Justiție decizia Austriei de blocare a aderării țării noastre.

„Vânătoare de vinovați”

Iohannis a susținut că liderii țării nu sunt vinovați pentru eșec. 

„E nevoie de foarte multă muncă. Ne-am implicat cu toții, şi colegele, și colegii care sunt acum cu mine în sală și care se preocupă intens de aceste chestiuni și miniștrii care au fost implicați s-au preocupat, şi-au făcut treaba. Mi s-a părut puțin ciudată vânătoarea de vinovați care s-a declanșat în unele medii. Vinovații nu se găsesc în București, nici în România. Știți foarte bine de ce nu s-a putut vota, dar noi nu ne lăsăm descurajați. Eu în niciun caz nu voi ceda și nu voi ceda până când România devine membru în Schengen”, a afirmat acesta.

Șeful statului a mai precizat că va pune pe tapet problema Schengen la întrunirea Consiliului Europei care va avea loc joi la Bruxelles, însă nimeni nu trebuie să creadă că această ședință ar putea schimba rezultatul negativ din Consiliul JAI. 

„O aderare este posibilă în 2023”

„Avem două probleme. Una este atitudinea Austriei care este rezervată. Recent, cancelarul a spus că acest vot este o amânare, nu un „nu” definitiv. Avem și a doua problemă: votul Olandei a fost mixt. Pentru România a fost un „da”, pentru Bulgaria a fost un jumătate „nu”, care nu a fost nici acesta definitiv”, a spus Iohannis.

Președintele a spus că autoritățile române au reușit în ultimele luni Olanda și Suedia că țara noastră îndeplinește toate condițiile și „merităm să intrăm pe merit, nu pe milă” în Spațiul Schengen, la fel cum au obținut ridicarea mecanismului MCV și a fost eliminată, astfel, „cea mai importantă piedică politică în calea integrării în Schengen”.

Astfel, Iohannis a spus că „este nevoie de multă muncă” pentru a obține un rezultat favorabil în privința integrării în Schengen, adăugând că „o aderare este posibilă în 2023”.

„N-are rost că cădem într-o depresie colectivă”

Jurnaliștii l-au întrebat pe președinte dacă poziția Austriei ar putea provoca un val de euroscepticism în România, iar Iohannis a comentat că „n-are rost să cădem într-o depresie colectivă”.

„E posibil să apară reacții negative la cetățeni români, dar speranța mea este că, dacă abordăm procesul foarte serios și în final venim cu o soluție, și eu sunt hotărât să vin cu o soluție, oamenii vor vedea că a fost o sincopă, și nu o respingere completă a României. Și, dacă vorbim de respingere, haideți să vedem totuși cât de entuziaști au fost toți ceilalți care ne-au sprijinit, țări care nu au avut nicio obligație să vină să ne sprijine vocal au făcut-o. Și cred că acesta este, dacă pot să spun așa, în toată atmosfera negativă, totuși, un punct important. Deci, nu sunt, nu suntem singuri, suntem doriți în Uniune, suntem considerați un partener serios și suntem doriți în spațiul Schengen. Însă trebuie să trecem de această sincopă. N-are rost să cădem într-o depresie colectivă care nu rezolvă absolut nimic”, a spus el.

Cu Bulgaria

Întrebat dacă România s-ar „decupla” de Bulgaria pentru un viitor vot de acceptare în Schengen, șeful statului a spus că o astfel de variantă ar fi una de „ultimă instanță”.

„Personal, cred că intrarea împreună în Schengen este considerabil mai bună, este de preferat față de cealaltă variantă. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă Bulgaria, care nu este o mare forță europeană, este un bun partener vecin al nostru, rămâne singură în fața valului migrator care nu a încetat. Nu cred că este o soluție bună. Deci soluția de decuplare ar fi o soluție de ultimă instanță, dar pe care eu și echipa mea nu o căutăm. Deci noi căutăm varianta să intrăm împreună”, a afirmat Iohannis.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!