Președintele SUA, Joe Biden (81 ani), a anunțat că se retrage din cursa pentru un nou mandat, spunând că decizia este în interesul țării și al partidului democrat. 

Presa americană scrie că mai mulți lideri democrați i-au cerut să o facă, în contextul episoadelor sale de instabilitate și al unei dezbateri eșuate cu marele rival, Donald Trump, care, între timp, se bucură de și mai multă simpatie, după ce a supraviețuit unui atac armat.

„A fost cea mai mare onoare a vieții mele să fiu președintele vostru”, a transmis, duminică, Joe Biden, printr-o scrisoare adresată cetățenilor americani și publicată pe conturile oficiale ale președintelui. 

„Și, chiar dacă intenția mea a fost să candidez din nou, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii atribuțiilor mele de președinte pentru restul mandatului meu”, a motivat liderul democrat. 

În ultimele săptămâni, Joe Biden s-a confruntat cu tot mai multe cereri de a se retrage din cauza îngrijorărilor legate de vârsta, sănătatea și capacitatea sa de a conduce țara, notează Spotmedia.ro. Același site de știri subliniază că este pentru prima dată în ultimele decenii când un președinte american renunță la o candidatură pentru realegere.

Alegerile pentru președinția SUA sunt programate pentru 5 noiembrie 2024. Deocamdată nu s-a anunțat oficial cine ar urma să-l înlocuiască pe Joe Biden drept candidatul susținut de democrați. Însă, printr-o altă postare, președintele SUA a transmis că își oferă „sprijinul complet” pentru ca vicepreședinta Kamala Harris să devină candidata Partidului Democrat. „Democrați, este timpul să ne unim și să-l batem pe Trump”, a conchis el.


Scrisoarea publicată de Joe Biden și preluată de G4Media.ro:

Concetățenii mei americani,

În ultimii ani, am făcut progrese mari ca națiune.

Astăzi, America are cea mai puternică economie din lume. Am făcut investiții istorice în reconstruirea națiunii noastre, în scăderea prețurilor medicamentelor eliberate pe bază pe rețetă pentru senori, și în extinderea asistenței medicale la prețuri accesibile pentru un număr record de americani. Am oferit îngrijire de importanță critică pentru un milion de veterani expuși la substanțe toxice. Am adoptat prima lege privind siguranța armelor în 30 de ani. Am numit prima femeie afro-americană la Curtea Supremă. Și am adoptat cea mai semnificativă legislație cu privire la crimă din istoria lumii. America nu a fost niciodată într-o poziție mai bună pentru a conduce decât suntem acum.

Știu că nimic nu ar fi fost posibil fără voi, poporul american. Împreună, am biruit o pandemie care apare o dată la un secol și cea mai mare criză economică de la Marea Depresie încoace. Am protejat și menținut democrația. Și am revitalizat și întărit alianțele noastre din toată lumea.

A fost cea mai mare onoare a vieții mele să fiu președintele vostru.

A fost cea mai mare onoare a vieții mele să vă fiu președinte. Și, deși intenția mea a fost să candidez la realegere, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu.

Mă voi adresa națiunii la sfârșitul acestei săptămâni cu mai multe detalii despre decizia mea.

Pentru moment, permiteți-mi să îmi exprim profunda recunoștință față de toți cei care au muncit din greu pentru a mă vedea reales. Vreau să îi mulțumesc vicepreședintei Kamala Harris pentru că a fost un partener extraordinar în toată această muncă. Și permiteți-mi să-mi exprim aprecierea sinceră față de poporul american pentru credința și încrederea pe care le-ați avut în mine.

Cred astăzi ceea ce am crezut întotdeauna: că nu există nimic ce America nu poate face – atunci când o facem împreună. Trebuie doar să ne amintim că suntem Statele Unite ale Americii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!