Ancuța Ioana Popoviciu, magistrata originară din Bihor care a stârnit revoltă după ce a dovedit că nu cunoaște detaliile procesului care-l privește pe Vlad Pascu și a întrebat dacă una dintre victimele decedate ale accidentului din 2 Mai se află în sala de judecată, nu va fi suspendată, deci va judeca în continuare în acest proces. 

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, miercuri, respingerea propunerii Inspecției Judiciare de suspendare din funcție a judecătoarei Ancuța Popoviciu. „Respinge propunerea formulată de Inspecția Judiciară privind suspendarea din funcție a doamnei Popoviciu Ioana Ancuţa – judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia, ca neîntemeiată. Fără cale de atac”, este hotărârea CSM, citată de G4Media.ro.

Secţia a reţinut că exercitarea în continuare a funcţiei de către magistrată nu este de natură a afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta, conform ProTV.ro. „Aspectele prezentate în spaţiul public au vizat critici aduse modalităţii în care doamna judecător a desfăşurat cercetarea judecătorească într-un dosar penal, pentru care există alte remedii procesuale. De asemenea, aspectele privind încălcarea normelor de procedură penală pot fi invocate şi prin formularea căilor legale de atac şi pot prezenta relevanţă pentru stabilirea vinovăţiei judecătorului în situaţia exercitării unei acţiuni disciplinare", se arată într-un comunicat al CSM.

Ancuța Ioana Popoviciu a apărut miercuri în fața Secţiei pentru Judecători a CSM. La ieșire, judecătoarea a fost protagonista unui moment stânjenitor: ea a rămas mută vreme de 70 de secunde în fața jurnaliștilor care îi puneau întrebări, fără să răspundă sau să plece.

Conform imaginilor difuzate de Antena 3 și Digi24, Ancuţa Ioana Popoviciu nu a răspuns la nicio întrebare și nu a avut nicio reacție. 

Ea a refuzat să spună de ce nu a studiat dosarul înainte de a intra în sala de judecată, de ce a mestecat gumă în timpul şedinţei, dar şi de ce a cerut buletinul tânărului care a decedat în accident, neştiind că acesta a murit, sau de ce a întrebat dacă este în sală, relatează Hotnews.ro. 


(sursa video: Youtube / Antena 3 CNN)

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Inspecţia Judiciară a solicitat, pe 16 aprilie, Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea acesteia din funcţie „până la finalizarea procedurilor disciplinare” care o privesc pe magistrată. „Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”, au transmis reprezentanții Inspecției Judiciare. 

Pe de altă parte, după izbucnirea scandalului, însăși judecătoarea a formulat o cerere de abținere în dosarul lui Vlad Pascu, însă aceasta i-a fost respinsă „ca nefondată” de Judecătoria Mangalia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!