Inspecția Judiciară cere suspendarea din funcție a judecătoarei Ancuța Ioana Popoviciu, originară din Bihor, care a scandalizat opinia publică în procesul accidentului din stațiunea 2 Mai, accident în care doi tineri au murit după ce au fost izbiți în plin de Vlad Pascu, un tânăr drogat la volan.

„Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”, se arată într-un comunicat transmis presei marți de Inspecția Judiciară.

Potrivit informării, în cursul aceleiași zile, propunerea de suspendare din funcție a magistratei care activează în prezent în cadrul Judecătoriei Mangalia a fost transmisă Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va lua decizia finală în acest caz.

Propunerea este ca Popoviciu să fie supendată „până la finalizarea procedurilor disciplinare”.

Potrivit Legii privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, un judecător poate fi suspendat din funcţie în cadrul procedurii disciplinare de Secţia pentru judecători a CSM. În perioada suspendării, judecătorului nu i se plătesc drepturi salariale, iar perioada nu constituie vechime în muncă şi în funcţie.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, la primul termen al procesului în care autorul accidentului, Vlad Pascu, este judecat în prezent pentru omor din culpă, judecătoarea cu origini în Beiuș, Ancuța Ioana Popoviciu, a stârnit nemulțumirea părinților și revolta publică, după ce a demonstrat, când a strigat prezența părților din dosar, că habar nu are ce s-a întâmplat în accident.

“Olariu Sebastian Andrei e prezent?”, a întrebat Popoviciu, cu referire la unul dintre cei doi tineri care au murit loviți de mașina condusă de Pascu.

Observând rumoarea din sală și faptul că părinții tânărului au izbucnit în plâns, Popovici a părut surprinsă: „A decedat o victimă?”, a întrebat ea, iar o voce din public i-a răspuns: „Au decedat două”.

În urma episodului, părinții victimelor au cerut schimbarea judecătoarei pentru neglijenţă, dar un coleg de-ai ei a considerat că motivele invocate de ei nu sunt de ajuns.

Comportamentul judecătoarei i-a atras și anchetarea disciplinară, inclusiv ministra justiției, Alina Gorghiu, făcând declarații dure la adresa ei, cel mai recent la începutul acestei luni. Gorghiu a spus că „tot acel incident din instanță a lovit în încrederea justiției” și că Popoviciu a avut o atitudine nepotrivită.

„Niciun judecător nu are nicio scuză că are o zi proastă, că nu are timp să-şi pregătească un asemenea dosar cu atât mai mult cu cât speţa în sine era una foarte, foarte sensibilă, cu o încărcătură emoţională la nivel naţional”, a declarat între altele Alina Gorghiu.

Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a provocat tragedia din 2 Mai, și-a recunoscut vina, judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu acceptând cererea de judecare după procedura simplificată, fapt ce ar însemna reducerea pedepsei cu o treime.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!