Curtea de Apel Oradea a pus-o la plată pe şefa farmaciei spitalului din Marghita, Balogh Eva, acuzată că a fraudat bugetul CAS prin firma proprie de îngrijiri la domiciliu, decontând mii de servicii medicale pe care, în realitate, nu le-a prestat niciodată. Femeia este obligată să returneze banii încasaţi, dar și penalități, în total fiind vorba de peste 75.000 euro.

Patroana cu scutece

După cum a dezvăluit BIHOREANUL, Balogh Eva a fost trimisă în judecată în 2021 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, după ce şi-a făcut firmă de îngrijiri la domiciliu cu sediu fictiv în spital şi, în perioada 2015 - 2018, a înşelat zeci de pacienţi ţintuiţi la pat, întocmind pe numele lor dosare pentru îngrijiri la domiciliu şi decontând sute de servicii medicale pe care, în realitate, nu le-a prestat niciodată.

Concret, Balogh aborda bolnavii sau rudele acestora, le lua actele de identitate, pe cele medicale şi cardurile de sănătate, promiţându-le că prin firma sa vor primi scutece gratuite, deşi în realitate contravaloarea acestora nu este decontată de CAS.

Femeia le oferea gratuit după ce le cumpăra din banii firmei, pe care îi recupera însă înzecit, sub altă formă. Întocmea pe numele bolnavilor dosare pentru îngrijiri la domiciliu şi a decontat în total 425 de tratamente, analize şi proceduri, pe care însă nu le-a prestat niciodată. Banii, au arătat anchetatorii, au fost retraşi din firmă de Balogh şi cheltuiţi exclusiv în interes personal, pentru cumpărarea unei maşini de lux, bijuterii, haine şi mâncare.

Cu cazier curat, dar "arsă" la buzunare

În timpul procesului pornit la Tribunalul Bihor, judecătorul a schimbat încadrarea juridică a celor 425 de decontări fictive din fraude informatice în înşelăciuni, faptă pentru care, însă, femeia nu a mai putut fi condamnată, întrucât răspunderea penală s-a prescris. Din acest motiv, s-a dispus încetarea procesului penal.

Pe de altă parte, însă, instanţa a constatat existenţa prejudiciului şi a dispus ca Balogh să returneze prejudiciul creat bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, dar şi penalităţile cu majorările aferente, valoarea totală a prejudiciului fiind evaluată la 377.417 lei, adică peste 75.000 euro.

Hotărârea Tribunalului Bihor a fost menţinută, vinerea trecută, şi la Curtea de Apel Oradea. "Curtea apreciază că modul de concepere a faptei delictuale trădează intenţia inculpatei apelante de a induce în eroare partea civilă relativ la serviciile prestate în scopul obţinerii în mod injust de foloase patrimoniale", se arată în decizia instanţei.

Hotărârea este definitivă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!