După aproape doi ani de la o solicitare făcută în acest sens de prefectul Dumitru Țiplea, județul Bihor va avea un sistem de protecție anti-grindină, alături de încă un județ din zona de nord-vest a țării.

Șase dintre cele 15 puncte de lansare a rachetelor anti-grindină care vor fi amplasate în tot atâtea localități din Bihor.

Primarii din Marghita, Săcueni, Tarcea, Tăuteu, Boianu Mare și Suplacu de Barcău au participat joi la o ședință organizată la Prefectura Bihor cu participarea unor reprezentanți ai Societății Intervenții Active în Atmosferă (SIIA) din subordinea Ministerului Agriculturii și ai centrelor de lansare a rachetelor anti-grindină din Vrancea și Maramureș, pentru a pregăti înființarea unui așa-numit Grup de Combatere Sălaj-Bihor.

Potrivit unei informări a Prefecturii Bihor, în Bihor și Sălaj vor fi amplasate, în cadrul Grupului de Combatere, 15 puncte de lansare a rachetelor anti-grindină.

„Cei șase primari din județul Bihor au fost invitați la Prefectură deoarece în localitățile respective vor fi amplasate platforme pentru lansarea rachetelor. Pentru construirea acestor platforme, unitățile administrativ-teritoriale vor trebui să pună la dispoziția SIIA terenuri de câte 2.000 metri pătrați”, a explicat BIHOREANULUI Ligia Oala, șefa Cancelariei prefectului Dumitru Țiplea.

Aceasta a mai precizat că în prezent SIIA elaborează un Studiu de Fezabilitate pentru înființarea Grupului de Combatere Sălaj-Bihor, iar finanțarea necesară va fi asigurată tot de SIIA. Acest Grup de lucru ar urma să protejeze împotriva grindinei o suprafață totală de circa 356.000 hectare, iar conducerea lui ar urma să fie asigurată de Unitatea de Combatere Maramureș.

Înființarea Grupului de Combatere Sălaj-Bihor este concretizarea unei inițiative a prefectului de Bihor, Dumitru Țiplea, demarată în 2021, când la Prefectura județului reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor au prezentat beneficiile acestui sistem.

„Trebuie să ne adaptăm condițiilor meteo actuale, atât pentru protejarea populației, cât și pentru sprijinirea agricultorilor, care aduc un aport consistent în economia județului. Voi depune toate diligențele pentru ca acest centru de combatere a grindinei să fie realizat”, a transmis prefectul.

Grupul anti-grindină Sălaj-Bihor ar urma să fie realizat anul acesta, pentru a deveni operațional cel târziu anul viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!