Au apărut informaţii noi în cazul fostului şef al Poliţiei Locale Oradea, Paul Kövér, arestat preventiv pentru tentativă de omor după ce, în seara de 10 ianuarie, şi-a atacat fosta soţie şi a înjunghiat-o de mai multe ori în parcarea unui bloc.

BIHOREANUL vă prezintă, în premieră, motivarea cu care iarna trecută Tribunalul Bihor a respins cererea femeii pentru emiterea unui ordin de protecţie împotriva soţului, care fusese evacuat deja temporar din cauza comportamentului abuziv. Instanţa s-a rezumat atunci să-i explice bărbatului că abuzurile comise asupra consoartei "nu reprezintă o soluţie pentru recuperarea unei iubiri pierdute"...

Evacuat pentru violenţă

După cum BIHOREANUL a dezvăluit, Paul şi Ioana Kövér au divorţat cu doar câteva săptămâni înainte de ziua în care femeia avea să ajungă la spital în stare gravă, cu 5 plăgi înjunghiate, după ce fostul soţ o sechestrase într-un apartament şi a încercat s-o ucidă cu un cuţit. Motivul divorţului, potrivit unor apropiaţi ai celor doi, ar fi fost comportamentul nepotrivit al bărbatului care în cei patru ani de căsnicie, obsedat de ideea că femeia l-ar înşela şi l-ar părăsi, a provocat numeroase certuri, ajungând chiar s-o urmărească şi s-o spioneze.  

Tot din cauza unui scandal, Kövér a şi fost evacuat temporar din locuinţă pe 20 ianuarie 2020, în baza unui ordin provizoriu de protecţie emis de poliţiştii chemaţi la locuinţa celor doi după ce şi-a îmbrâncit soţia pe holul blocului, i-a luat telefonul cu care voia să sune la 112 şi l-a aruncat de perete, spărgându-l.

Protecţie în dispută

Pe 24 ianuarie 2020, la cererea Parchetului, Judecătoria Oradea a prelungit ordinul cu 3 luni, însă poliţistul local a atacat hotărârea la Tribunalul Bihor.

Verdictul final a fost dat pe 4 februarie de completul format din preşedinta Secţiei Civile a Tribunalului, Oana Brumă, şi judecătoarea Florina Mociran, fiind în favoarea lui Kövér, chiar dacă în timpul dezbaterilor Ioana explicase că ultimul incident a fost precedat de alte "numeroase discuţii contradictorii", în timpul cărora bărbatul a recurs la "violenţe psihice şi fizice".

În favoarea femeii a pledat şi reprezentantul Parchetului, arătând că dovezile demonstrează "o situaţie conflictuală, tensionată, care s-a perpetuat în timp şi a indus o stare de pericol pentru integritatea psihică şi emoţională a victimei", cauzându-i "traume psihologice indiscutabile".

O relaţie nocivă

Ce au spus judecătoarele? Că, de fapt, acţiunile lui Kövér au fost doar "nefericite" şi "nu au avut gravitatea unor violenţe" care să-i "insufle în mod real temere reclamantei pentru integritatea sa fizică", în opinia lor femeia acumulând nu frică, ci "mai mult furie şi ură", generată de insistenţa bărbatului "în a discuta chestiuni care acesteia nu-i erau confortabile în contextul dat".

Mai mult, între Ioana şi Paul Kövér nu ar fi existat, de fapt, "o relaţie de tip victimă - agresor", cum au susţinut procurorii, ci o relaţie de cuplu nocivă în care fiecare îşi aduce contribuţia la amplificarea tensiunii: femeia pentru că refuza constant să comunice cu soţul, iar acesta pentru că o forţa "să-i asculte doleanţele indiferent de dorinţa" ei.

Dragostea cu sila...

În opinia judecătoarelor, soluţia nu ar fi fost un ordin de protecţie, "ci separarea în fapt a părţilor cu consecinţa desfacerii căsătoriei", motiv pentru care au respins cererea femeii. Magistratele şi-au exprimat, totuşi, "speranţa că pârâtul a reflectat asupra celor întâmplate şi a înţeles caracterul excesiv al gesturilor sale faţă de reclamantă, dragostea cu sila nefiind o soluţie". De asemenea, au admis că "depăşirea limitelor în cadrul conversaţiilor şi certurilor conjugale" nu reprezintă "o soluţie pentru recuperarea unei iubiri pierdute".

Ca atare, l-au atenţionat pe bărbat că un nou incident poate constitui temeiul unei noi proceduri "precum cea de faţă", iar femeii i-au recomandat ca, dacă soţul nu-şi revizuieşte atitudinea, "să apeleze cu încredere la instituţiile de drept menite să o protejeze".

Ce a urmat se ştie... Paul Kövér a revenit în locuinţa conjugală, iar calvarul soţiei a continuat până anul acesta pe 10 ianuarie, când, lăsat să-şi facă mendrele, bărbatul şi-a reluat "acţiunile nefericite" şi a băgat-o în spital, mai mult moartă decât vie.