Preşedintele României, Klaus Iohannis, a plecat luni într-o vizită care va dura trei zile în Coreea de Sud la bordul unei aeronave private de lux, aceeaşi care a mai fost folosită de şeful statului şi la alte călătorii oficiale inclusiv în Africa, în anul 2023.

Aeronava Gulfstream G550, operată de Global Jet Luxembourg, a decolat duminică de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, și nu din Capitală, conform informaţiilor furnizate de Boarding Pass, un site care transmite informaţii din domeniul aviaţiei și care a publicat şi imagini cu interiorul avionului.

Călătoria către Seul a avut o durată de circa 12 ore. Aceeaşi aeronavă a fost folosită de Klaus Iohannis în anul 2023 pentru alte deplasări, inclusiv în Emiratele Arabe Unite şi într-un turneu african în Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal.

Deplasarea a stârnit controverse în spațiul public, asta pentru că, la fel ca anul trecut, Administrația Prezidențială nu a oferit detalii despre costurile închirierii aeronavei luxoase, costuri suportate din bugetul de stat, nici motivul pentru care a fost nevoie de aceasta. De asemenea, nu a fost specificat nici motivul pentru care aeronava a pornit de la Sibiu, nu de la București. 

Ca în cazul celorlalte vizite, alături de el s-a deplasat și soția sa, Carmen Iohannis. 

Anul trecut, preşedintele a efectuat 29 de deplasări oficiale, care au însumat în total 90 de zboruri. Conform datelor analizate de BoardingPass.ro, cheltuielile administrative pentru aceste călătorii s-au ridicat la peste 41 de milioane de lei.


(Sursa foto: X - Klaus Iohannis)

Hotnews.ro scrie că Administraţia Prezidenţială a justificat cheltuielile crescute prin necesitatea consolidării relaţiilor externe. În acest sens, reprezentanţii au subliniat, pe site-ul oficial Presidency.ro, importanţa vizitei la Seul, prima de acest fel la nivel de şef de stat din ultimii 16 ani.

Vizita prezidenţială are în vedere întărirea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări şi va culmina cu semnarea unei "Declaraţii Comune privind consolidarea Parteneriatului Strategic România - Republica Coreea", un document care va stabili direcţiile de cooperare pentru următorii 10 ani. Între altele, Iohannis va avea o întrevedere şi cu prim-ministrul Han Duck-soo, conform sursei citate.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României fac parte şi membri ai Guvernului României - ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi secretarul de stat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Aceştia s-au deplasat, însă, cu un alt avion la Seul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!