După demisia lui Sorin Cîmpeanu de la Ministerul Educaţiei, preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut vehement, într-un discurs ţinut cu ocazia deschiderii noului an universitar, „toleranţă zero în privinţa plagiatului", știut fiind faptul că, de pildă, premierul Nicolae Ciucă, susținut de Iohannis, este acuzat că și-a plagiat teza de doctorat.

De asemenea, zilele trecute ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a dat demisia după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că a plagiat într-un curs universitar.

În discursul ţinut la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, în cadrul festivităţii de deschidere a anului universitar, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit în faţa studenţilor despre nevoia de reformă a educaţiei care presupune, printre altele, toleranţă zero în privinţa plagiatului.

„Una dintre valorile europene este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrităţii şi eticii în viaţa academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, iar noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional. Miza este însăşi credibilitatea sistemului de învăţământ superior şi a cercetării din România, dar şi viitorul nostru ca societate democratică. Trebuie să devină clar că obţinerea unei diplome academice reprezintă o onoare şi este condiţionată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepţie", a afirmat preşedintele României.

Declaraţia lui Iohannis vine la doar câteva zile după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al educaţiei, în urma unei investigaţii publicate pe site-ul PressOne de jurnalista Emilia Şercan, care dezvăluie că acesta a plagiat dintr-un curs universitar.

Tot Emilia Şercan a dezvăluit la începutul acestui an că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susţinut-o în 2003 la Universitatea Naţională de Apărare Carol I (UNAP), amintește Libertatea.ro. Premierul a susţinut atunci că lucrarea s-a realizat "conform cerinţelor legale existente la acea vreme", iar în luna iunie, un complet al Curţii de Apel Bucureşti a anulat toate sesizările depuse, la începutul anului, în atenţia CNATDCU privind plagiatul lui Ciucă, arată G4Media.ro.

Întrebat în luna iulie, într-o conferinţă de presă, dacă „încercarea de muşamalizare a dosarului de plagiat al premierului Nicolae Ciucă" poate să afecteze credibilitatea proiectului "România Educată", preşedintele a exclus o legătură între cele două situaţii.

„Nu cred că una cu alta au ceva de-a face, şi eu cred în continuare că autorităţile îşi fac treaba. Şi, dacă vorbim despre chestiuni legate de plagiat, am discutat aceste speţe cu cei care se ocupă de ele, în speţă Ministerul Educaţiei, şi am primit asigurări că toate procedurile sunt respectate şi în continuare legislaţia pe care se lucrează va fi una modernă şi care previne astfel de evenimente. În rest, credeţi-mă că nu cunosc detalii despre ce se întâmplă acolo, nu sunt eu chemat să analizez lucrarea de doctorat a unui politician, şi, pe de altă parte, am toată încrederea că toţi care sunt puşi să analizeze îşi fac treaba ca lumea", scrie Libertatea.ro, citând răspunsul lui Klaus Iohannis.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!