Președintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri la summitul extraordinar al Formatului București 9 (B9), la Varșovia, alături de alți lideri de pe flancul estic al NATO și de președintele american Joe Biden, acesta din urmă dând încă o dată asigurări că SUA vor apăra „fiecare centimetru din teritoriul NATO”. De asemenea, după întâlnire, Klaus Iohannis a declarat, printre altele, că România este „dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu”.

Biden: Vom apăra teritoriul NATO

La întâlnirea de miercuri a luat parte și secretarul general al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg. 

Președintele SUA, Joe Biden, a spus cu această ocazie că liderii B9 sunt „liniile de front” ale apărării colective a NATO, precum și „pentru libertatea democrațiilor în Europa și în întreaga lume”, conform Spotmedia.ro.

„Împreună vom continua sprijinul nostru durabil pentru Ucraina, în timp ce își apără libertatea, cu statele din jurul acestei mese, oferind conducere colectivă”, potrivit aceleiași surse. 

Biden a reiterat că „articolul 5 este un angajament sacru făcut de SUA, vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”.

Pe de altă parte, Joe Biden a declarat că Vladimir Putin „a făcut o greșeală” suspendând ultimul tratat nuclear rămas în vigoare cu SUA, lucru pe care liderul de la Kremlin l-a anunțat cu o zi mai devreme într-un discurs în parlament. 

Facebook / Klaus Iohannis

Alături de Ucraina 

După reuniunea de miercuri, președintele României, Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă la Varșovia, spunând că țara noastră va continua să sprijine Ucraina și că este gata să sprijine Republica Moldova. 

„Rusia a readus războiul în Europa, iar statele NATO de pe flancul estic (…) se află în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război brutal fără nicio justificare. Agenda discuțiilor a vizat consolidarea sprijinului pe care SUA și celelate state aliate îl acordă Ucrainei, precum și demersurile NATO de întărire a posturii de descurajare și apărare pe flacul estic”, a spus Klaus Iohannis, citat de Libertatea.ro.

Klaus Iohannis a subliniat că „România va rămâne alături de autoritățile de la Kiev și de cetățenii Ucraineni oricât va fi necesar pentru ca ei să câștige acest război” și că țara noastră „va continua să primească cu brațele deschise refugiații din Ucraina”.

„În orice scenariu”

Pe de altă parte, răspunzând unei întrebări legate de Republica Moldova, Iohannis a spus că România va sprijini țara vecină. 

„Rusia a purtat permanent în ultimii ani un aşa numit război hibrid, asta însemnând şi forţă militară, dar şi dezinformare. Şi aceste lucruri le cunoaştem. Ştim că a existat tot timpul o presiune asupra Moldovei pentru a induce nesiguranţă şi posibil şi instabilitate în Moldova şi în politica moldoveană. Nu avem informaţii acum că acţiuni practice ar fi iminente, dar nu trebuie să subestimăm importanţa acestor atacuri informaţionale”, a spus președintele despre situația din Republica Moldova.

Klaus Iohannis a mai afirmat că locuitorii din Republica Moldova „se simt amenințați”. 

„Şi cred că şi aici România şi românii joacă un rol foarte important să le dăm asigurări cetăţenilor din Republica Moldova să înţeleagă că noi suntem alături de ei nu numai cu vorba, ci şi cu fapta, cu energie, cu carburant, cu lemn, cu bani, cu consultanţă şi multe alte lucruri”, a explicat șeful statului.

„România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu, repet, în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret depinde evident de evoluţia situaţiei geo-politice. În momentul acesta îi sprijinim cu electricitate, cu gaz, îi ajută să-şi reformeze instituţiile. Suntem dispuşi şi eu personal sunt dispus să mergem mult mai departe dacă situaţia o va impune”, a mai afirmat Iohannis, la Varşovia.

„Fără fundament dovedit”

O altă temă atinsă de Iohannis în conferință este cea legată de dragările care se fac pe canalul Bârstoe, care leagă Dunărea de Marea Neagră și se află pe teritoriul Ucrainei. „Există o preocupare legitimă pentru Delta Dunării. Nu trebuie să amestecăm îngrijorarea și măsurile concrete pentru prezervarea Deltei Dunării cu diverse abordări politice de moment. Pe acel canal se draghează de ani de zile, pentru că ucrainenii îl folosesc pentru navigare”, a afirmat președintele.

„Pentru a ști ce se întâmplă acolo e nevoie să vorbim cu ucrainenii, doar că acest lucru nu prea s-a întâmplat. Am văzut că la noi o serie întreagă de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo. (…) Unii politicieni cred că au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul public, probabil în vederea alegerilor care vor avea loc anul viitor”, a adăugat Klaus Iohannis.

Partea ucraineană - a spus președintele - a cerut să aibă loc discuții la nivel de experți „și cu Ministerul Transporturilor, și cu Ministerul Mediului și pe externe”, însă acestea nu au avut loc, „dar ai noștri, inflamați și hotărâți fac afirmații care nu au încă un fundament dovedit”. „Ucrainenii spun că draghează pentru întreținere. Dacă este așa, e bine să se verifice, dar cred că este legitim să se verifice împreună cu ei pentru că este teritoriu ucrainean”, a mai spus acesta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!