Un angajat al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor, Adrian Marcon, a susţinut miercuri dimineaţă un protest de unul singur în faţa Ministerului Sănătăţii, pentru ca actuala conducere a acestuia să afle despre ilegalităţi comise de şefii săi, puşi în funcţii de PSD. Între altele, ambulanţierul a reclamat abuzuri privind folosirea maşinilor de serviciu şi aranjarea unor achiziţii.

Bărbatul a fost primit de un secretar de stat care, după o discuţie de aproximativ o oră, i-a promis că la Oradea va fi trimis Corpul de Control al Ministerului şi, de asemenea, că la SAJ Bihor va fi solicitat şi un control al Curţii de Conturi.

Concediu pentru protest

"Mi-am luat concediu o săptămână special ca să pot veni la Minister. Am vrut să aduc la cunoştinţa actualei conduceri a Ministerului ilegalităţile pe care le fac de ani de zile cei din conducerea SAJ Bihor şi pentru care nu s-a luat nicio măsură, dovadă fiind că persoanele care le-au comis sunt în continuare pe funcţii", a declarat BIHOREANULUI Adrian Marcon.

Acesta a relatat că s-a aşezat lângă intrarea în Ministerul Sănătăţii încă de la ora 8.30 şi a rămas acolo până "m-a băgat cineva în seamă, cam după o oră", fiind apoi invitat la o discuţie cu unul dintre secretarii de stat, Monica Althamer.

Şefi ilegali

Marcon a informat-o pe aceasta în legătură cu mai multe ilegalităţi pe care, de-a lungul anilor, le-a semnalat şi BIHOREANULUI, DNA Oradea şi Camerei de Conturi Bihor.

"I-am spus doamnei Althamer cum s-a fraudat concursul pentru ocuparea posturilor de directori, cum a ajuns dl Adrian Stângă (n.r. – fost consilier local PSD) director tehnic al SAJ Bihor şi dl. Liviu Sabău Popa (n.r. – fost consilier local PSD şi fost consilier al fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog) director economic, fără să îndeplinească condiţiile legale, la început prin numiri, în 2015, apoi printr-un concurs fraudat în 2019", a declarat ambulanţierul.

Marcon afirmă că i-a expus secretarului de stat şi concluziile unui raport al Camerei de Conturi Bihor, care în 2019 a confirmat că atât Liviu Sabău Popa ocupa nelegal funcţia (neavând vechimea legală pentru a fi admis la concurs), cât şi Adrian Stângă (fiind absolvent al unei facultăţi de energetică, deşi răspunde de parcul auto al SAJ Bihor), auditorii stabilind drept prejudiciu salariile încasate de cei doi până atunci, însumate la 350.000 lei.

"La crâşme şi la femei" cu maşina de serviciu

De asemenea, Marcon a susţinut că i-a prezentat secretarului de stat şi documentele emise de Camera de Conturi Bihor care mai atestă şi că SAJ Bihor a achiziţionat nelegal servicii de telefonie de la o firmă unde Sabău Popa fusese angajat anterior, fără licitaţie, deşi preţul acestora o impunea obligatoriu.

În fine, ambulanţierul a afirmat că neregulile au continuat şi după anul 2019. "În continuare se fac abuzuri. Dl Stângă este în comisiile de achiziţii şi SAJ achiziţionează prin încredinţări directe servicii pentru repararea autospecialelor, la preţuri exorbitante, dar cu lucrări făcute de mântuială. Dl Sabău Popa nu respectă programul de lucru, nu prea vine la muncă, dar umblă cu maşina de serviciu şi cu şoferul de colo-colo, pe la crâşme şi pe la femei. Cam ăsta-i rolul lui în instituţie".

Adrian Marcon a declarat că secretarul de stat Monica Althamer i-a promis la finalul discuţiei că Ministerul Sănătăţii "va trimite Corpul de Control la Oradea" şi, totodată, "va cere Curţii de Conturi un control mai amănunţit" cu privire la legalitatea achiziţiilor efectuate de SAJ Bihor.

Un "demers denigrator"

În replică la declaraţiile ambulanţierului, directorul economic al SAJ Bihor, Liviu Sabău Popa, afirmă că protestul lui Marcon este "un demers denigrator rezultat din frustrări personale" ale acestuia, dar şi o formă de a pune presiune pe instanţele de judecată în condiţiile în care luna următoare va avea loc recursul unui proces privind legalitatea angajării sale.

Pe de altă parte, Sabău Popa arată că, recent, Marcon "a pierdut un proces prin care contesta legalitatea unui concurs" organizat în 2017, când a încercat prima oară, fără succes, să se angajeze ca ambulanţier, iar fostul manager al SAJ Gheorghe Pintea, căruia Marcon îi este apropiat, un alt proces, prin care Curtea de Apel Oradea a decis că trebuie să returneze peste 70.000 lei încasaţi ca salarii în mod necuvenit. "Legătura de amiciţie dintre cei doi este de notorietate şi ambii au un duşman comun, pe mine", spune directorul economic al SAJ Bihor.

"Dl Marcon face din reclamaţii o profesie şi nu pot eu, ca economist, să pun un diagnostic acestui comportament", mai afirmă Liviu Sabău Popa.

"Un personaj mitoman"

Pe de altă parte, directorul economic al SAJ Bihor precizează că în ultimii ani această instituţie a fost verificată în mai multe rânduri de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, de Camera de Conturi Bihor şi de Curtea de Conturi a României, fără ca vreuna să fi confirmat acuzele formulate de Marcon, iar DNA Oradea a stabilit că angajarea sa şi a directorului tehnic Adrian Stângă nu a fost nelegală.

Despre prejudiciile constatate de Camera de Conturi Bihor în urma achiziţiilor de servicii de telefonie de la firma unde el a fost angajat, Sabău Popa afirmă că toate contractele au fost semnate de fostul manager Gheorghe Pintea, iar contractele pentru repararea ambulanţelor au fost atribuite în urma unor proceduri transparente, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

"În ce priveşte acuzaţiile aduse la adresa mea personal, le resping categoric ca nefondate, şi precizez că respect programul de lucru, dovadă stând pontajele şi toate documentele semnate de mine. (...) Acuzaţiile care mi se aduc sunt minciuni enunţate de un personaj ambiguu şi mitoman", a mai afirmat directorul economic al SAJ Bihor.