Nimeni nu poate spune când vine "valul doi" al pandemiei, dar la noi încă nu s-a încheiat nici primul. Din 15 mai, data ieşirii din starea de urgenţă, când la nivel naţional erau 16.437 îmbolnăviri şi 1.070 decese, pe 1 august s-a ajuns la 52.111 îmbolnăviri şi 2.379 decese.

Criza sanitară nu s-a calmat nici în judeţul Bihor, astfel încât autorităţile s-au văzut nevoite să să ia noi măsuri pentru a face faţă numărului crescând de pacienţi. Cea mai drastică este reînchiderea Spitalului Municipal din Oradea pentru bolnavii cronici şi retransformarea lui în unitate exclusiv anti-Covid, cum fusese de la mijlocul lunii martie până la 1 iulie.

Libertate cu Covid

Decizia 458/25 iunie 2020 a CCR, potrivit căreia internarea, plasarea în carantină şi izolarea la domiciliu a persoanelor cu SARS-CoV-2 erau neconstituţionale în absenţa unei legi, iar apoi vidul legislativ, ce a urmat până la apariţia Legii 136/18 iulie 2020, au făcut ca, în aproape trei săptămâni, peste o mie de români confirmaţi cu coronavirus să aibă libertatea de a se deplasa oriunde, cu riscul contaminării altora, în condiţiile în care tot mai mulţi refuzau să mai poarte mască de protecţie şi să respecte o distanţă sigură faţă de cei din jur. Consecinţa? Răspândirea îmbolnăvirilor, fenomen resimţit şi în judeţul Bihor.

Pe 1 iulie, când Spitalul Municipal din Oradea era redeschis pentru pacienţii cronici, unitatea avea doar 14 pacienţi cu Covid internaţi, în cele două secţii de Boli Infecţioase revenite în strada Republicii. Aplicarea noii legi privind internarea obligatorie a persoanelor simptomatice (pentru minimum 48 de ore, cu posibilitatea "eliberării" după acest interval de timp), dar şi răspândirea contaminărilor, ca urmare a călătoriilor şi reluării unor activităţi anterior restricţionate, au făcut ca pe 1 august numărul pacienţilor internaţi să crească la 208.

Bolnavi peste tot

În Bihor, numărul îmbolnăvirilor a explodat săptămâna trecută, după mai multe săptămâni în care au fost depistate inclusiv cadre medico-sanitare revenite din concediile de odihnă petrecute atât în ţară, cât şi în străinătate.

Duminică, 26 iulie, în judeţ erau raportate 6 noi îmbolnăviri şi un bilanţ de 786 cazuri confirmate de la începutul pandemiei, pentru ca sâmbătă, 1 august, să fie 52 de noi îmbolnăviri şi bilanţul să crească la 972. Altfel spus, în doar şase zile au fost depistaţi încă 186 bihoreni cu coronavirus, mai mulţi decât în săptămânile de foc din martie, aprilie şi mai.

Ca provenienţă geografică, aceştia sunt din toate zonele judeţului: Oradea, Oşorhei, Ineu, Nojorid, Sântandrei, Sânmartin, Borod, Avram Iancu, Şuncuiuş, Salonta, Tulca, Ciumeghiu, Lăzăreni, Lugaşu de Jos, Mădăras, Viişoara, Auşeu, Tileagd, Bratca, Budureasa, Beiuş, Uileacu de Beiuş, Sârbi, Drăgeşti, Aleşd, Gepiu, Cefa, Dobreşti, Curăţele, Răbăgani, Pocola, Drăgăneşti, Cociuba Mare, Pietroasa, Copăcel, Vaşcău, Drăgăneşti, Cetariu, Sălard, Aştileu, Ţeţchea, Cărpinet, Tărcaia, Criştioru de Jos, Finiş, Pomezeu, Câmpani, Girişu de Criş, Tămăşeu, Derna, Diosig, Lăzăreni, Lazuri de Beiuş, Căbeşti, Lunca.

E nevoie de paturi

O parte din ei speriaţi, o altă parte pentru că erau simptomatici, tot mai mulţi bihoreni diagnosticaţi au acceptat spitalizarea, chiar dacă asimptomaticii puteau rămâne izolaţi la domiciliu. Normal, secţiile de Infecţioase au înregistrat un grad de ocupare tot mai mare: duminică, 26 iulie, aveau 69 de pacienţi cu Covid, pe când sâmbătă, 1 august, s-a ajuns deja la 208.

Pentru a face faţă numărului crescând de pacienţi, încă de luni, 27 iulie, capacitatea anti-Covid a Municipalului a fost extinsă: pe lângă cele 80 de paturi ale secţiilor de Infecţioase din strada Republicii, au fost alocate cazurilor Corona şi secţia de Pneumologie-TBC din strada Izvorului, cu 120 locuri.

Insuficient, însă, având în vedere scenariile la care epidemiologii se aşteptau şi care, de altfel, s-au şi adeverit. "Fiecare persoană cu Covid, testată sau nu, nespitalizată sau internată după ce a fost în contact cu alte persoane, a putut îmbolnăvi alte 2-3 persoane", au explicat BIHOREANULUI surse medicale.

La stânga-mprejur

Ca atare, încă de la începutul săptămânii, autorităţile au căutat soluţii. Pentru ca Municipalul să rămână deschis pacienţilor cronici, joia trecută, la propunerea Primăriei Oradea şi Prefecturii Bihor, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a semnat un ordin pentru ca Spitalul Avram Iancu al MAI (fostul Spital Militar) să devină de la 31 iulie unitate exclusiv anti-Covid, cu cele 164 de paturi.

Gheorghe Carp, managerul spitalelor din BihorEvoluţia îmbolnăvirilor şi prognosticul privind noile cazuri ce pot fi depistate în următoarele două săptămâni au făcut, însă, ca autorităţile să renunţe în numai 24 de ore la varianta aceasta şi să ia cea mai radicală decizie, de retransformare a întregului Spital Municipal, cu toate cele 450 paturi, în unitate exclusiv anti-Covid, pacienţii cronici începând să fie mutaţi, din nou, la spitalele-suport (Judeţean, CFR şi Militar).

În plus, printr-un nou ordin al prefectului Dumitru Ţiplea, dr. Gheorghe Carp (foto), managerul Spitalului Judeţean, a fost numit din nou coordonator al spitalelor din Bihor cu subordonare locală, în speranţa că, la fel cum a făcut în toiul pandemiei, va reuşi să reia controlul asupra crizei care, iată, e departe de a se fi încheiat.