Şeful clanului Neguş, Markovics Sándor, alias Sanyi Neguş, aflat după gratii de mai bine de 14 ani, va mai sta încarcerat cel puţin până la toamnă. După ce, luna trecută, Judecătoria Mureş a decis să-i "ierte" cei 6 ani de pedeapsă rămaşi şi să-l elibereze condiţionat, Tribunalul Mureş a zis pe dos.

Instanţa a admis, vineri, contestaţia procurorilor, care cereau ca interlopul să rămână, încă, după gratii, a desfiinţat soluţia Judecătoriei şi, reanalizând cazul, a decis să respingă propunerea de liberare condiţionată a orădeanului.

"Fixează data de 18 septembrie 2022 după care cererea de liberare condiţionată poate fi reînnoită, dată după care situaţia acestuia poate fi reanalizată şi în cadrul Comisiei de liberare condiţionată", se arată în soluţia Tribunalului Mureş, postată pe portalul instanţei, şi care este definitivă. 

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, interlopul orădean se află după gratii de mai bine de 14 ani şi îşi ispăşeşte pedeapsa de 20 ani şi 4 luni de detenţie primită pentru o încăierare soldată cu moartea unei persoane în Brescia, respectiv pentru sechestrarea unei persoane în Oradea.

În mod normal, Markovics ar fi trebuit să iasă din închisoare în 2028 şi ar fi avut posibilitatea de a fi eliberat condiţionat după executarea a trei pătrimi, adică abia anul viitor. Doar că, pe lângă anii de puşcărie ispăşiţi efectiv, i-au fost adăugate 424 de zile compensatorii pentru condiţii improprii de detenţie şi 410 zile pentru munca prestată, care i-au "umflat", practic, perioada executată.

Ca atare, anul acesta situaţia lui Neguș a fost luată în discuţie, întâi de Comisia de specialitate din Penitenciar, care i-a dat un aviz favorabil şi a trimis dosarul în faţa judecătorilor.  

Pe 15 februarie, Judecătoria Târgu Mureş i-a admis cererea, în ciuda opoziţiei procurorilor, care considerau că orădeanul mai trebuie să rămână închis. Deşi a admis că "persoana condamnată a dovedit perseverenţă infracţională sub aspectul săvârşirii de infracţiuni de violenţă deosebit de grave", judecătorul a explicat că acestea sunt din urmă cu un deceniu, aspect care este de înţeles, având în vedere că de atunci este închis. 

Magistratul a apreciat, pe de altă parte, faptul că, în spatele gratiilor, Markovics a fost un deţinut model. "Sintetic, persoana condamnată a dat dovezi temeinice de îndreptare, având în mod constant o conduită bună, în raport de care se poate presupune rezonabil la acest moment, după o perioadă consistentă de privare de libertate, că prevenţia specială s-a realizat", mai scrie în hotărârea Judecătoriei care, însă, a fost contestată de procurori şi desfiinţată așadar, vineri, prin verdictul dat la Tribunalul Mureş.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!