Oradea a fost în sărbătoare, sâmbătă, când a fost celebrată ziua orașului printr-o ședință festivă a Consiliului Local, discursuri despre însemnătatea istorică a zilei de 12 octombrie și ceremonii militare în puncte cheie din centrul orașului.

An de an pe 12 octombrie, Oradea rememorează semnarea Declarației de Independență a Românilor din Transilvania, care s-a petrecut pe 12 octombrie 1918 în casa avocatului Aurel Lazăr, și eliberarea Oradiei de sub ocupația horthystă, eveniment de la 26 de ani distanță, pe 12 octombrie 1944.

Actuali și viitori consilieri

După ce, de dimineață, la Filarmonică, au fost premiați elevii orădeni care au câștigat premii la olimpiade și concursuri școlare și profesorii care i-au pregătit, de la ora 12, în sala mare a Primăriei Oradea, s-au reunit actualii consilieri locali ai municipiului și cei care își vor prelua mandatele în această toamnă, pentru următorii 4 ani. Au fost prezenți reprezentanții PNL, PSD și AUR, dar nu și cei ai UDMR.

„Este ultima ședință festivă de Consiliu Local în actuala formulă și vreau să le mulțumesc consilierilor locali cu care am colaborat în acest mandat pentru sprijin și susținere. Fără sprijinul lor, Oradea nu ar fi arătat azi așa cum arată”, a spus primarul Florin Birta, în cadrul ședinței conduse de secretarul general Eugenia Borbei.

Edilul le-a mulțumit de pe-acum și viitorilor consilieri, pentru sprijinul pe care aceștia i-l vor da. „Interesul nostru este interesul orădenilor și interesul nostru este ca Oradea să se dezvolte și să fie un model de bună practică și de dezvoltare pentru toată țara”, a declarat primarul Oradiei.

La ședința festivă au fost prezenți oficiali ai Oradiei și ai județului Bihor, de la prefectul Marcel Dragoș, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, până la numeroși șefi de instituții locale.

Tuturor, istoricul Sorin Șipoș le-a vorbit succint despre însemnătatea zilei de 12 octombrie în istoria Oradiei.

Mesajul primarului pentru orădeni

Festivitățile s-au mutat apoi în Piața Unirii, la statuia Regelui Ferdinand I, unde primarul Florin Birta a vorbit despre istorie și viitor pentru toți orădenii răsfirați în jurul zonei delimitate de organizatori.

„Dragi orădeni, ne aflăm în această piață istorică nu doar pentru a rememora trecutul, ci și pentru a reflecta asupra prezentului și viitorului Oradiei. Orașul nostru, cunoscut astăzi pentru dinamismul său, pentru dezvoltarea sa accelerată și pentru spiritul său de inovație, își trage forța din acele acte de curaj și viziune de la 1918 și 1944. Așa cum atunci am avut nevoie de unitate și hotărâre, și astăzi, comunitatea orădeană demonstrează că, prin muncă și colaborare, putem clădi un viitor prosper pentru toți locuitorii săi”, a spus edilul.

În discursul său, Birta a mai spus că „Oradea a rămas întotdeauna fidelă valorilor sale de libertate, demnitate și unitate” și că orădenii de azi au responsabilitatea de a continua dezvoltarea orașului, păstrându-i în același timp valorile fundamentale.

De asemenea, primarul i-a îndemnat pe orădeni să fie mândri de orașul lor: „Oradea de astăzi este o reflecție a acestei continuități istorice. Fiecare proiect nou, fiecare stradă modernizată, fiecare inițiativă de dezvoltare reprezintă nu doar un pas înainte, ci și o reafirmare a credinței noastre în progres și a respectului față de toți locuitorii acestui oraș. Astăzi, mai mult ca oricând, suntem mândri de ceea ce a devenit orașul nostru, iar împreună, cetățeni și administrație, inspirați de momentele de cumpănă ale istoriei noastre, ne dorim să clădim un viitor care să reflecte valorile noastre comune: unitate, respect și determinare”.

Pledoarie pentru „împreună”

În piața centrală, rolul rememorării evenimentelor istorice din 12 octombrie l-a avut profesorul Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie și directorul Muzeului Țării Crișurilor, care a încercat să prezinte cât mai succint și pe înțelesul tuturor orădenilor de ce evenimentele din 1918 și 1944 sunt importante pentru ei, făcând în același timp o pledoarie pentru „împreună”, cuvântul despre care a spus că descrie cel mai bine cele două momente istorice.

„Atât în 1918, cât și în 1944, orădenii și bihorenii împreună au reușit să treacă peste toate problemele generate de cele două situații, împreună adică români, maghiari, evrei și ce mai erau aici, împreună adică ortodocși, greco-catolici, reformați și toate celelalte religii care erau”, a spus profesorul Moisa.


(foto: Primăria Oradea)

Amintind că Declarația de Autodeterminare semnată în casa lui Aurel Lazăr a fost posibilă datorită unei elite foarte bine educate și vorbind despre ea ca despre „unul dintre momentele cele mai importante ale secolului XX din România și din istoria Europei centrale”, pentru că a dus la destrămarea Imperiului Austro-Ungar, iar despre perioada dinaintea eliberării Oradiei din 1944 că a fost una grea, cu bătălii și bombardamente în orașul de pe Crișul Repede, Moisa le-a spus orădenilor că aceste zile nu trebuie uitate. „Sunt două momente cu care trebuie să ne întâlnim obligatoriu în fiecare an, pentru că ele ne definesc, ne delimitează și ne adună în același loc în egală măsură pe toți. Împreună este bine pentru toți”, a concluzionat istoricul.

Manifest pentru înaintași

Merită menționat că în Piața Unirii a fost prezent și un bihorean din comuna Dușești, Vasile Torj, îmbrăcat în straie populare și purtând două pancarte confecționate de el, cu rol de manifest.

Bărbatul a notat numele delegaților din Dușești, Holod, Ceica și Hidișelu de Dobrești la Adunarea Națională de la 1 decembrie 1918, reproșând autorităților că au uitat de ei, nici unul dintre ei neavând măcar o placă memorială care să amintească de faptul că au contribuit la înfăptuirea României Mari. „Prin somn, copiii cresc, iar prin somnul unui popor moare țara”, a concluzionat Torj, supărat că nici autoritățile din Bihor, nici cele de la București nu i-au băgat în seamă memoriile pe care le-a făcut și prin care a cerut ca numele delegaților să nu fie uitate.

După o defilare a detașamentului de onoare, oficialii și orădenii adunați să-și sărbătorească orașul s-au îndreptat din Piața Unirii spre Muzeul Memorial Aurel Lazăr, unde, așa cum s-a întâmplat și la statuia Regelui Ferdinand I, s-au depus buchete de flori, jerbe și coroane, iar apoi spre statuia avocatului orădean, unde au avut loc alocuțiuni care i-au evocat personalitatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!