Administrația Bazinală de Apă Crișuri a câștigat o finanțare de 650.000 de euro pentru achiziția și instalarea unor echipamente menite să colecteze deșeurile de pe cursurile de apă.

Cele trei instalații vor fi puse pe râurile Barcău, Crișul Repede și Crișul Negru, râuri poluate cu deșeuri plutitoare, în special PET-uri. De obicei, gunoaiele sunt aruncate de cetățeni pe malurile râurilor, iar de-acolo, la viituri, ajung în cursurile de apă.

„Pentru a rezolva această problemă, am analizat o serie de soluții cu rolul de a colecta deșeurile plutitoare în trei secțiuni aflate în zona transfrontalieră de pe Barcău, Crișul Repede și Crișul Negru. Implementarea la scară bazinală a unor astfel de tronsoane de intervenție conduce la beneficii atât pentru factorii de mediu, cât și pentru dezvoltarea socio-economică a zonelor vizate. Nu în ultimul rând, creează cadrul instituțional necesar pentru buna cooperare cu statul vecin, prevăzut în Regulamentul Național și European în domeniul Gospodăririi Apelor”, a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri, citat într-un comunicat transmis marți de instituție.

Cele trei sisteme vor trebui montate până în anul 2024. Finanțarea a fost atrasă prin programul Horizon Europe, parte din parteneriatul DALIA (Danube Region Water Lighthouse Innovation Action), al cărui lider de proiect este Direcția Națională de Gospodărire a Apelor din Ungaria.

În urmă cu aproape un an, ABA Crișuri a mai pus în funcțiune o instalație plutitoare de captare a deșeurilor pe Crișul Repede, în amonte de Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!