Începând de marţi, purtarea măştii este obligatorie în spaţiile deschise din Oradea şi în comunele Sântandrei, Toboliu, Sânnicolau Român, Hidişelul de Sus, Sânmartin, Căbeşti, Bratca, ceea ce înseamnă că de fiecare dată când ies din case sau apartamente, localnicii trebuie să aibă nasul şi gura acoperite cu o mască.

Autorităţile au lămurit şi care sunt condițiile în care poate fi dată jos masca, în aer liber: pentru activităţi sportive individuale, pentru fumat sau consum de produse alimentare sau băuturi.

Atenţie, însă: înlăturarea măştii se poate face doar pentru o perioadă scurtă, în afara zonelor de trafic pietonal şi la minimum doi metri distanţă de alte persoane.

Aceste excepţii sunt cuprinse într-o hotărâre publicată luni de Comitetul Naţional de Situaţii de Urgenţă. „În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minimum 2 metri față de alte persoane”, se arată în decizia CNSU.

Tot luni, autorităţile au actualizat lista ţărilor „galbene”, adică cele cu risc epidemiologic ridicat. Cei care vin din aceste ţări, intră obligatoriu în carantină, timp de 14 zile.

Pe listă sunt următoarele state: Andorra, Vatican, Cehia, Belgia, Polinezia Franceză, Guam, Olanda, Armenia, Luxemburg, Slovenia, Franţa, Gibraltar, Elveţia, Lichenstein, Muntenegru, Argentina, Spania, Slovacia, Marea Britanie, Georgia, Malta, Bahamas, Costa Rica, Croaţia, Irlanda, Polonia, Bahrain, Macedonia de Nord, Portugalia, Puerto Rico.