Mai multe familii care au preferat să-și educe copiii acasă, în sistemul homeschooling, au lansat o petiție în favoarea acestei alternative educaționale.

Printre inițiatorii manifestului se numără Darius și Estera Cornean, doi părinți din Oradea trimiși în judecată pentru că ar împiedica accesul copiilor lor la educație prin faptul că i-au retras de la școala „tradițională” și i-au înscris la o unitate de învățământ din America, unde învață de la distanță.

În atenția Ministerului Educației

Intitulată „Lăsați-ne să învățăm”, petiția este menită să determine Ministerul Educației să-și schimbe viziunea față de elevii care învață în aceste sisteme educaționale alternative, în prezent considerați în ilegalitate. Pentru copiii din România, autoritățile acceptă studiile efectuate la instituții acreditate în țară, care au și clădiri fizice aici, și, deși recunosc și echivalează studii făcute la școli din străinătate, refuză să recunoască elevii acestor școli ca fiind înmatriculați în unități de învățământ.

În Bihor, o familie din Bratca a fost deja condamnată la închisoare cu amânare pentru că și-a retras copiii de la școală, înscriindu-i la distanță la o școală americană, iar alte două familii, printre care familia Cornean, sunt acum judecate din același motiv.

„Vrem să ne fie respectat dreptul de a înscrie copiii în sisteme educaționale internaționale la distanță care sprijină homeschoolingul, fără să fim acuzați de abandon școlar sau de împiedicarea accesului la învățământul obligatoriu. Clarificăm că nu cerem integrarea homeschoolingului în sistemul românesc de învățământ, ci eliminarea riscului de a fi acuzați de abandon școlar. Părinții trebuie să aibă libertatea de a-și înscrie copiii în sisteme educaționale internaționale performante, fără frica de consecințe legale din partea statului”, se arată în textul petiției.

În doar o săptămână, manifestul a fost semnat de peste 6.200 de persoane, semn că subiectul suscită interes.

Pentru a-și susține cauza, inițiatorii au lansat și un site - lasatinesainvatam.ro - unde arată că homeschoolingul este, în România, într-o zonă gri, pentru că legea nu interzice expres această alternativă educațională, dar în același timp părinții care o aleg riscă repercusiuni penale.

„Ne simțim vânați pe nedrept”

Inițiatorii campaniei sunt mai mulți părinți din România care au ales să-și educe copiii acasă, printre care soții Darius și Estera Cornean și Paula și Adrian Duma, protagoniști acum în dosarul penal aflat pe rolul Judecătoriei Oradea.

BIHOREANUL a relatat pe larg povestea familiei Cornean, arătând că mezinii lor, Daria și Dominic, sunt elevi ai Abeka Academy, o școală privată din Pensacola, Florida, care oferă și servicii de homeschooling, model în care copiii rămân acasă și învață sub supravegherea părinților. Școala ameriană ține lecții fizice, în clase, care pentru copiii internaționali sunt transmise online. 

Părinții apar și într-un trailer care anunță „primul film documentar despre mișcarea de homeschooling din România și situația actuală legală în care ne aflăm”.

„Ne simțim agresați, ne simțim vânați pe nedrept. Nu renunțăm”, spune Darius Cornean, de profesie videograf, în înregistrarea video care anunță viitorul film. „Trebuie să avem dreptul să putem să alegem. Lăsați-ne să învățăm”, îl completează Paula Duma (foto).

„Este foarte nedrept ca eu, ca mamă care am făcut niște sacrificii mari ca să mă dedic educației propriilor mei copii, alegând să fac cu ei homeschooling, să fiu considerată o infractoare sau chiar o condamnată la închisoare”, zice o altă mamă, Agnia Potoroacă.

Părinții sunt sprijiniți și de un avocat, Cosmin Vidican, care spune că homeschoolingul nu poate fi echivalat cu abandonul școlar.

În videoclip, părinții anunță și că nu au de gând să renunțe la alternativa educațională și că, deși au viața stabilită în România, iau în calcul să se mute din țară, dacă autoritățile continuă să-i acuze că-și privează copiii de educație.

Vezi mai jos trailerul lansat de inițiatorii campaniei:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!