Școlile cu buda-n curte și cu săli ticsite de mobilier de pe vremea lui Pazvante ar putea deveni amintiri, Ministerul Educației punând la dispoziție peste 1 miliard de euro din PNRR pentru achiziția de mobilier și echipamente școlare, cu limite defel modeste: 4.000 euro pentru câte o clasă și 30.000 euro pentru un laborator.

Această șansă le-a fost prezentată și primarilor bihoreni miercurea trecută, într-o videoconferință anume organizată de prefectul Dumitru Țiplea și de șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan, numai că, după cum s-a văzut chiar din fotografia surprinsă de angajații Prefecturii în timpul ședinței, edilii n-au părut prea interesați. Pe ecran se vedeau imagini din câteva primării, dar în niciun „pătrățel” vreun ales local care să ia notițe.

Imaginea cea mai mare era din Primăria Brusturi, unde în prim-plan tronau steagul și stema României, o icoană și, în lateral, o femeie care nu era primărița Livia Bârlău, fostă învățătoare.

La Buduslău, imaginea arăta scaunul gol al primarului, la fel ca la Uileacu de Beiuș, iar la Căpâlna și Sânnicolau doar pereți. În alte comune, precum Sâmbăta, erau prezenți și directori de școli, dar cam degeaba, deoarece nu unitățile de învățământ sunt eligibile pentru finanțări, ci primăriile. Videoconferința avea taman rolul să-i convingă pe edili „să prindă trenul”, chiar dacă, e cam limpede, aceștia au alte preocupări...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!