Camera Deputaţilor a adoptat marți, în calitate de for decizional, "Legea 2 Mai", care prevede ca traficanţii de droguri de mare risc să nu mai poată primi pedepse cu suspendare, ci să ajungă la închisoare.

Actul normativ completează și modifică două legi: Legea 143/2000, privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, şi Legea 194/2011, privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

Noua lege va elimina astfel suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, pentru aceste fapte pedeapsa admisă fiind doar închisoarea.

Actul normativ prevede şi creşterea limitelor de pedeapsă, de la 2-7 ani la 3-10 ani. Conform proiectului de lege, "fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă", notează Stirileprotv.ro, citând din proiectul de lege.

"Mi-am dorit tare mult ca Legea 2 Mai să fie votată de Parlamentul României şi astăzi s-a întâmplat. Ce aduce nou? Faptul că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi, şi după să umbli liber pe străzi. Locul traficanţilor este la închisoare. Nu mai avem voie să asistăm la încă o tragedie ca aceea de la 2 Mai. Să fie clar – avem nevoie de legi de partea victimelor, pentru că trebuie să ne protejăm tinerii de traficul de droguri", a afirmat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, într-un mesaj video publicat pe Facebook.

"Legea 2 Mai" a fost adoptată și de Senat, în 20 noiembrie 2023, în calitate de prim for sesizat. Astfel, în următoare etapă, legea va merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Proiectul a fost numit şi "Legea 2 Mai" după producerea accidentului de maşină comis de Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani care, aflat sub influenţa drogurilor, a lovit mortal doi tineri la ieşirea din staţiunea 2 Mai, în 19 august 2023.

În altă ordine de idei, începând de anul trecut și cei care provoacă accidente mortale drogaţi sau băuţi la volan fac obligatoriu închisoare.

Conform documentului, "nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea uneia sau a mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situaţii:

- nu deţinea permis de conducere;

- deţinea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;

- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere având o îmbibaţie alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;

- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere sub influenţa substanțelor psihoactive".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!