Așa numita "lege a repartitoarelor", a cărei aplicabilitate a fost amânată în mod repetat începând din 2006, a fost promulgată luni de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 130 din 2022, care modifică Legea 121/2014 privind eficienţa energetică, prevede obligativitatea montării de contoare individuale în apartamentele din blocurile cu distribuţie a energiei termice pe orizontală şi de repartitoare de costuri în cele cu distribuţie pe verticală, aşa cum sunt vechile blocuri comuniste.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire / răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit", se menţionează în normativ.

Acelaşi termen limită este valabil şi pentru condominiile cu distribuire verticală, în care utilizarea de contoare individuale "nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor”, dar unde este obligatorie montarea de repartitoare.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în ciuda prevederilor legale, în ultimii ani trendul montării de repartitoare a fost unul descendent. În ultimii opt ani, numărul locuinţelor cu repartitoare a scăzut de la 17.000 la 6.000 de apartamente. Orădenii refuză să îşi monteze repartitoare pe considerentul că vor avea costuri în plus la facturi.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!