Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat luni proiectele legilor Educaţiei.

Proiectul legii învăţământului preuniversitar a primit 82 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”, iar proiectul legii învăţământului superior a trecut cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.

Principalele modificări

Proiectele de legi ale Educaţiei au fost incluse pe lista de vot final la Senat, în timpul primei zile de grevă generală în învăţământ.

Astfel, proiectele de legi urmează să meargă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Una dintre cele mai importante modificări incluse în proiectele de legi ale Educaţiei este introducerea unui examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Naţională, pentru ocuparea a 50% din locuri.

Prima generaţie care ar urma să susţină acest examen de admitere va fi cea care va începe clasa a V-a în anul şcolar 2023 – 2024, notează Edupedu.ro.

O altă modificare va fi introducerea religiei ca disciplină opţională la bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, în cadrul probei specifice a profilului.

Profesorii care nu au locuinţă în localitatea unde au postul vor beneficia de decontarea transportului.

De asemenea, printr-o serie de amendamente ale unor partide politice precum PSD, PNL, UDMR şi AUR, a fost introdusă şi posibilitatea exmatriculării elevilor.

În noile legi sunt cuprinse şi mai multe măsuri pentru educaţia elevilor care devin părinţi - prin consiliere şcolară şi psihologică - şi posibilitatea de amânare a examenelor în cazul în care mama elevă se alfă în perioada de naştere.

Vor fi atacate la CCR

În aceeaşi zi, USR şi Forţa Dreptei au anunţat că vor ataca cele două legi la Curtea Constituţională a României, susţinând că, în forma adoptată de Parlament, noile legi încalcă principiul egalităţii în drepturi, dreptul la învăţătură, dreptul la viaţă privată, dreptul de proprietate publică.

Cele două partide spun că vor invoca în sesizare şi o serie de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greşeli de redactare, terminologii eronate şi paralelisme legislative.

USR mai susţine că noile legi vor conduce la crearea unui sistem discriminatoriu în rândul elevilor prin implementarea unui sistem dual de admitere în liceu. Ei susţin că aceste legi vor avantaja elevii provenind din familii cu resurse financiare în defavoarea celor care nu îşi pot permite meditaţii şi nu vor rezolva problema abandonului şcolar.

„Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obişnuită de şcoală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinţii la serviciu, ca de obicei. În România lui Klaus Iohannis, şcolile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam şansa prin noile legi ale Educaţiei să facem schimbări în sistem, dar PSD şi PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutăţesc ceea ce mergea deja prost în Educaţie, de aceea le vom ataca la CCR", a spus luni preşedintele USR Cătălin Drulă, potrivit Hotnews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!