Nufărul, cel mai nou mare cartier al orașului, a fost deseori luat la mișto pe motiv că proaspeții orădeni încă aveau serioase probleme să se adapteze de la fântâna cu ciutură și povestitul pe marginea șanțului la apa caldă curentă și socializarea la o bere băută în fața ABC-ului.

Dar lucrurile s-au schimbat în timp și cartierul, în care se spunea că cei delicați nu rezistă, a avut primul mall din municipiu. Tot cei din Nufărul au beneficiat primii de accesul la noua centură a orașului, iar acum, de când s-au reamenajat bulevardele Nufărul și Cantemir, au cea mai elegantă intrare din oraș.

Dacă mai adăugăm că Colegiul Ghibu e atât de căutat încât au început oameni din alte cartiere să-și facă flotant, înțelegem că aici s-au petrecut lucruri bune după revoluție. Și văd că Primăria nu se oprește, vrea un parc termal, o regenerare urbană a zonei, ba chiar și prima mare parcare de cartier.

Ei, aici e buba. Probabil că viteza de dezvoltare dorită de edili este mult mai mare decât capacitatea de adaptare a unora dintre băștinași. O mult promisă parcare de 1.000 de locuri, pentru care cei din Rogerius ar fi în stare să facă o crimă, contrar tuturor așteptărilor, are și opozanți. S-au strâns peste 80 de semnături care contestă necesitatea construirii parcării, pe motiv că prin săpăturile efectuate blocurile din jur s-ar putea să fie expuse la prăbușire. Mai ales în caz de cutremur.

Așa este, la un cutremur de 15 pe scara Richtter s-ar putea ca nu numai blocurile din Nufărul, ci și cele din restul orașului, ba chiar și cele din Debrețin, să sufere daune majore. Serios vorbind, la actuala tehnologie, nu e un motivul plauzibil să te împotrivești proiectului. Numai că oamenii au început să fie conștienți de puterea demersurilor lor, așa că încearcă marea cu degetul. Uneori reușesc, cum a fost cu anularea croirii unui drum printre blocuri în același cartier sau cu desființarea unui loc de joacă pentru copii. Poate pentru că au fost mize mici.

Dar nu cred că Primăria va renunța la construirea unei parcări mai mult decât necesare. Dacă ar face așa ceva, s-ar trezi nu cu 80, ci cu mii de semnături de protest. Nufărul are șansa de a fi primul cartier în care apare o parcare subterană, spre mulțumirea locuitorilor, dar și a municipalității. A locuitorilor pentru că zona se va mai aerisi, a Primăriei că va mai incasa niște bani la buget...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!